BiH

Gradonačelnici i odbornici u nove mandate sa manjim naknadama

Gradonačelnici i odbornici u nove mandate sa manjim naknadama
Gradonačelnici i odbornici u nove mandate sa manjim naknadama

BANJALUKA - Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u oktobru usvoji novi zakon o lokalnoj samoupravi, odbornike, načelnike i gradonačelnike koji dobiju povjerenje na predstojećim lokalnim izborima dočekaće nova pravila po kojima će morati raditi.

Novi zakon propisao je da visina odborničke naknade može biti najviše 50 odsto od prosječne neto plate isplaćene u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera. Ova naknada u dosadašnjem zakonu, usvojenom 2013, iznosila je maksimalno 65 odsto.

Osim smanjenja odborničkih naknada, zastupnici građana u lokalnim parlamentima neće moći kao do sada da ne zasjedaju mjesecima, ili da bez rizika od gubitka mandata pokreću opozive načelnika ili gradonačelnika. Kada su u pitanju gradonačelnici, novim zakonom je predviđeno da se u gradskoj upravi može formirati kabinet gradonačelnika kao posebna organizaciona jedinica. Pored toga, gradonačelnik može postaviti i gradskog menadžera koji bi radio na pripremi i realizaciji razvojnih programa i projekata kojima se podstiče ekonomski razvoj, obezbjeđuje zaštita životne sredine, održiv razvoj, podstiču preduzetničke inicijative i iniciraju izmjene propisa radi stvaranja podsticajnog ambijenta. U zakon je dodat i novi član kojim se kao nadležnost gradonačelnika, odnosno načelnika opštine definiše postavljanje i razrješavanje načelnika odjeljenja ili neke službe.

"Na neki način ta funkcija gradskog menadžera je bila i ranije, samo što je sada to definisano zakonom", rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Saveza gradova i opština u RS.

U odnosu na nacrt zakona, Vlada RS odlučila se da prihvati sugestije načelnika, gradonačelnika i stručne javnosti pa će tako umjesto prvobitnog rješenja da Vlada na prijedlog ministarstva raspušta skupštinu opštine biti definisano da lokalni parlament raspušta Narodna skupština RS na prijedlog Vlade. Skupština opštine biće raspuštena i ako načelnik ili gradonačelnik ne budu opozvani, a prijedlogom zakona produženi su i rokovi do kada se skupština opštine ili grada mora konstituisati, održati sjednicu, itd. Prvobitnim prijedlogom bilo je definisano da se skupština raspušta ako se u roku od 60 dana ne konstituiše i taj rok pomjeren je na šest mjeseci, a produžen je i rok do kada lokalna skupština mora da održi sjednicu, i to sa tri na šest mjeseci.

"To su dobra rješenja. Odbornici moraju snositi odgovornost za svoje postupke, isto kao i načelnici i gradonačelnici, a ne da rade kako hoće", rekao je Mićić.

Još jedna od novina novog zakona je u tome što se definiše maksimalan broj zaposlenih u lokalnim zajednicama, pa će tako u lokalnoj administraciji moći biti zaposleno najviše troje radnika na 1.000 stanovnika.

Gradonačelnici sa znamenjem

U svečanim i protokolarnim prilikama gradonačelnik grada u Republici Srpskoj ubuduće će morati da nosi posebno obilježje, odnosno znamenje grada. Izgled i sadržaj tog znamenja propisaće skupština grada, u skladu sa uputstvom koje donosi ministar uprave i lokalne samouprave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije