BiH

HDZ i DF ne odstupaju ni pedlja

HDZ i DF ne odstupaju ni pedlja
HDZ i DF ne odstupaju ni pedlja

SARAJEVO - Tek mjesec dana nakon što je formirana, Vlada FBiH već se nalazi u ozbiljnoj krizi, a borba za uticaj i način izbora uprava u javnim preduzećima, u najgorem slučaju, mogla bi rezultirati čak i njenim padom.

Da dvije stranke koje participiraju u vlasti - HDZ i DF - čvrsto stoje na suprotstavljenim fonovima, dokazuje i činjenica da više nije moguće održati ni sjednice Vlade. Posljednje dvije, naime, otkazane su.

HDZ, koji ima šest ministara, i DF sa svoja četiri ministra, imaju potpuno različite stavove kada je u pitanju postavljanje i imenovanje uprava javnih preduzeća. DF insistira na sprovođenju Vladine uredbe koja ministrima omogućava i daje ovlaštenja imenovanja uprava u javnim preduzećima, dok, sa druge strane, HDZ kategorično odbija da dođe na sjednicu Vlade FBiH sve dok se ta uredba ne stavi van snage. Kako pojašnjavaju dobro upućeni, DF, koji drži glavni elektroenergetski resor i ima svog ministra energetike, rudarstva i industrije, ni po koju cijenu neće dozvoliti HDZ-u da u potpunosti kontroliše "Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne", na čemu, sa druge strane, HDZ insistira i koji donekle, mada stidljivo, podržavaju u SDA. Takođe, DF ne želi da pristane na političke smjene, odnosno na to da direktori i članovi uprava budu smjenjivani prije nego što im istekne mandat.

I HDZ i DF energično brane svoje stavove, pa tako DF čvrsto stoji iza uredbe insistirajući i na tome da se na najvažnije pozicije u javnim preduzećima preko konkrusa imenuju isključivo stručnjaci koji pobijede, a nasuprot tome HDZ, kako kažu, s ciljem sprečavanja volje bilo kojeg ministra traži da Vlada FBiH odluke o imenovanju ljudi u uprave preduzeća donosi na sjednicama zajednički.

"Zbog neprijateljskih odnosa HDZ-a i DF-a, i očiglednosti da se takvi otvaraju i u odnosu između SDA i DF-a, dolazi do toga da ćemo imati Vladu u kojoj će postojati stalna kriza. U jednom trenutku, s obzirom na intenzitet sukoba, izlazak DF-a iz Vlade FBiH je moguć scenarij", rekao je Enver Kazaz, profesor i politički analitičar iz Sarajeva.

On naglašava da je DF prilikom formiranja vlasti morao znati s kim u to ulazi, jer svako ko je bio sa SDA i HDZ-om prošao je kao bos po trnju.

Inače, Vlada FBiH, formirana je 31. marta ove godine i to pet mjeseci nakon što su završeni izbori. Do sada je održala tri sjednice, a četvrta, koja je bila najavljena prošle sedmice, otkazana je, kao i ona koja je trebalo da bude održana danas. Prijetnja HDZ-a da neće prisustvovati sjednicama Vlade FBiH sve dok se ne poništi Vladina uredba o imenovanju uprava u javnim preduzećima i dalje je na snazi, tako da je potpuno neizvjesno kada će premijer Fadil Novalić (SDA) uspjeti okupiti sve ministre.

"Teško je prognozirati šta će biti s Vladom FBiH, ali imaćemo velikih problema i jedva će se održavati, a ukoliko ne bude nekih pritisaka izvana, ništa značajnije neće uraditi. Imaćemo ono što običeno gledamo već decenijama. Nemamo nikakvog razloga za optimizam i vjerovatno će biti održavanje minimuma funkcionalnosti", rekao je politikolog Asim Mujkić.

Zbog problema u radu Vlade FBiH, nedavno je zasjedalo i Predsjedništvo DF-a, koje je dalo punu podršku politici kadrova koji su imenovani u izvršnu vlast, a u saopštenju nakon sjednice istakli su da izražavaju žaljenje što su HDZ i SDA odlučili da zbog uspostaljanja političke kontrole nad jednim ili dva upravna odbora, dovedu u pitanje evroatlantsku budućnost zemlje i put u EU i NATO.

U cijeloj priči o krizi Vlade FBiH, po svemu sudeći, ključnu ulogu imaće SDA, koja se, barem zasad, ne svrstava ni na jednu stranu, a prema nezvaničnim informacijama, bliži su HDZ-ovim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije