BiH

Helbah: Berlin želi da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU

Helbah: Berlin želi da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU
Helbah: Berlin želi da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU

SARAJEVO - Njemačka želi da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU, jer hoće stabilnost u svom okruženju, poručio je njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah.

"Hoćemo stabilnost u našem susjedstvu. Ona dugoročno ide samo uz prosperitet i demokratiju. A za to je EU najbolji garant", rekao je Helbah.

On je napomenuo da Njemačka želi ujedinjenu Evropu i da tu pripada i BiH, da je raduje značajan napredak nekih zemalja regiona poput Srbije.

Njemački ambasador je dodao da je za BiH krajnje vrijeme da nadoknadi zaostatak i izrazio nadu da će nova strategija EU ponovo pokrenuti proces.

"Čak i ako ukazujemo na goruće probleme ljudi da se fokus stavi na ekonomske i socijalne reforme, prije pristupanja Uniji moraju se riješiti neophodne političke reforme da bi vaša zemlja bila funkcionalna i ispunila sve Kopenhaške kriterijume", rekao je Helbah.

On je istakao da odgovornost na ispunjavanju potrebnih reformi nije na strancima nego na ovdašnjim političarima, te ocijenio da bi, s obzirom na visoku nezaposlenost, prioritet novih vlasti trebalo da budu ekonomske reforme.

Helbah je istakao da je posjeta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana bila važan signal i da je još jednom jasno pokazala da je međunarodna zajednica spremna podržati BiH.

Njemački ambasador je, komentarišući politiku Ruske Federacije prema zapadnom Balkanu, napomenuo da je EU i dalje najveći partner u ovom regionu što se posebno odnosi na Republiku Srpsku.

"Trgovinski promet Republike Srpske sa EU mnogostruko je veći nego što Srpska ima sa Rusijom. Ipak, mi ovdje ne želimo ući u bilo kakav vid takmičenja sa Rusijom", rekao je Helbah i podsjetio na riječi Mogerinijeve da zapadni Balkan ne treba biti uvučen u ukrajinski sukob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije