BiH

Plenković nakon sastanka sa Zvizdićem: Hrvatska se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH

Plenković nakon sastanka sa Zvizdićem: Hrvatska se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH
Plenković nakon sastanka sa Zvizdićem: Hrvatska se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH

SARAJEVO - Svečanim dočekom ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine započela je dvodnevna posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, prva nakon imenovanja nove hrvatske Vlade sredinom ovog mjeseca.

Hrvatskog premijera na Trgu Bosne i Hercegovine dočekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući  Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka Plenkovića i Zvizdića i njihovih delegacija, predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH u Hrvatskoj ima dobrog parnera te da su se današji razgovori bazirali na ekonomskim pitanjima i evropskom putu BiH.

"Hrvatska je obećala pomoć BiH kada je u pitanju ispunjavanja upitnika ", rekao je Zvizdić.

On je najavio da bi se do kraja godine trebalo održati zajednička sjednica Vlade HR i Vijeća ministara BiH, kao i posjeta komesara EU Johanesa Hana 9. decembra ove godine, kada bi BiH trebala dobiti upitnik na koji treba da odgovorio u narednih 6 mjeseci.

Plenković je rekao da će Hrvatska obezbijediti stručnu pomoć BiH i sve što treba kako bi uspješno riješili upitnik za pristupanje članstvu EU.

Takođe je istakao da će na sjednici, koja je planirana do kraja godine, biti na stolu sva neriješena pitanja između dvije države, te kako će BiH u narednom periodu u Hrvatskoj imati prijatelja i partnera posebno kada je u pitanju Evrpopski put BiH.

Plenković je takođe spomenuo kada je skoro pripremljen Sporazum o Saradnji Hrvatske i BiH na evropskim pitanjima.

Rekao je da se Hrvatska ne može niti će se miješati u unutrašnja pitanja BiH.

" To je stvar dogovora i koncezusa konstitutivnih naroda te kada sam govorio o federalizaciji nisam mislio samo na Federaciju", rekao je Plenković.

On je dodao da će BiH prilikom pristupanja EU morati riješati Ustavna pitanja i istakao da Hrvati kao najmalobrojnija konstitutivna skupina moraja dobiti jednaka pravo, odnosno biti ustavno zaštićeni.

Naime, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nakon imenovanja na tu poziciju rekao je kako će saradnja sa Bosnom i Hercegovinom za Hrvatsku biti jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva, stoga se i odlučio da prvi službeni posjet u ulozi hrvatskog premijera u regionu započne sa Sarajevom. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boraviće u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u petak i subotu, 28. i 29. oktobra 2016. godine, a tom će prilikom posjetiti Sarajevo, Kiseljak i Mostar.

Uz predsjednika Vlade biće potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

U bh. delegaciji, uz predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zvizdića, biće i njegovi zamjenici, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković imaće razgovor sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, nakon čega je planiran i susret delegacija.  

Biće upriličen i susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predstavništva s članovima Kolegija Predstavničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Predviđen je i susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanstva s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, kao i s Vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, te predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.

U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak predsjednika Vlade Hrvatske u Kiseljak gdje će razgovarati s načelnikom opštine Kiseljak Mladenom Mišurićem-Ramljakom.

U večernjim satima u Mostaru će biti susret  predsjednika hrvatske Vlade i s biskupom Mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem.

U subotu, drugog dana službene posjete BiH predviđen je susret s rektorkom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Senata, s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora te s provincijalom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom. 

Planiran je i obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, te Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije