BiH

I danas bez potvrde imenovanja Srđana Rajčevića za direktora RAK-a

I danas bez potvrde imenovanja Srđana Rajčevića za direktora RAK-a
I danas bez potvrde imenovanja Srđana Rajčevića za direktora RAK-a

SARAJEVO - Savjet ministara BiH ni na današnjoj sjednici nije razmatrao potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je novinarima u Sarajevu da je teško dati odgovor ko koči imenovanje direktora RAK-a, ali da BiH, nažalost, počiva na pogodbama.

Prema njegovim riječima, protiv je takvog stanja u kojem se čeka sedam godina na imenovanje direktora RAK-a, a s druge strane se traže imenovanja za neke pozicije za koje nije raspisan konkurs.

Špirić, koji je i ministar finansija i trezora, istakao je da je protiv toga da se od BiH pravi krčma, te da je neophodno poštovati zakon i procedure kod svih imenovanja.

"Građani ove zemlje najviše plaćaju cijene unutrašnjih pogodbi u BiH. Ne možete reći da nećemo imenovati direktora RAK-a, jer čekamo neku poziciju za koju je neko zainteresovan, a koja se veže za nacionalnu komponentu", rekao je Špirić, ne precizirajući koji ministri su to tražili.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije bilo riječi o bilo kakvim kadrovskim rješenjima, ali da se nada da će se veoma brzo na dnevnom redu naći cjelovito neselektivno popunjavanje mjesta na kojima se nalaze lica kojima su mandati istekli, a kojih je poprilično.

Lagumdžija je pojasnio da o kadrovskim rješenjima nije bilo riječi zato što su prije današnje sjednice predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, Špirić i on usaglasili stav da je potrebno raspisati konkurse za sve institucije za koje to nije učinjeno već duže vrijeme. 

Lagumdžija tvrdi da ne postoji nikakav dogovor između predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njega o bilo kakvom kadrovskom rješenju u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ ili bilo kojoj drugoj instituciji.

"Postoji dogovor star gotovo tri godine da se u sljedećem mandatu izvrši etnička rotacija kada je riječ o direktorima RAK-a i IDDEEA-e i prema tome je logično da sljedeći direktor RAK-a bude Srbin, a IDDEEA-e Bošnjak", rekao je Lagumdžija. 

Govoreći o slučaju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Gorana Zupca, Lagumdžija je rekao da je njegov mandat u toku.

"Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar dostavio je informaciju Savjetu ministara BiH koju je on primio k znanju. Savjet ministara BiH je konstatovao da očekuje od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući stav o tome", istakao je Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije