BiH

I djevojka među vitezovima

I djevojka među vitezovima
I djevojka među vitezovima

BANJALUKA - Hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježen je širom BiH služenjem svete arhijerejske liturgije i osveštavanjem bogojavljenske vodice, nakon čega su najhrabriji tradicionalno zaplivali rijekama za časni krst.

Iako su se u većini lokalnih zajednica takmičili muškarci, u Zvorniku je Milana Mijatović (18) prva preplivala stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojila srebrni krst.

Kazala je da joj je ovo prvo plivanje za časni krst, ali da joj je oduvijek bila želja da učestvuje na bogojavljenskom plivanju. Istakla je da joj u vodi nije bilo hladno.

Blagoslov: Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem blagoslovio je plivače u Banjaluci, a dvadesetogodišnji Đorđe Rađenović prvi je od 37 plivača stigao do krsta u rijeci Vrbas.

Pobjednik je darovan zlatnikom, a ostali učesnici prigodnim poklonima.

Rađenović, koji je polaznik Policijske akademije u Banjaluci, rekao je da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do krsta.

"Osjećam se ponosno i želim da ovaj krst i poklone koje sam dobio podijelim sa svojom porodicom, djevojkom i kolegama sa Policijske akademije. Cilj mi je da tri puta budem pobjednik ", istakao je Rađenović.

Nastavak tradicije: Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da grad nastavlja tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, koja je bila prekinuta zbog ratnih dešavanja, a nastavljena je u posljednjih 10 godina.

Bogojavljensko plivanje održano je prvi put na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ, gdje se za krst takmičilo pet hrabrih mladića, a prvi je do krsta doplivao Đorđe Medan, golman Fudbalskog kluba "Zrinjski".

U Derventi je Zlatko Pazurević iz Novog naselja prvi došao do časnog krsta na rijeci Ukrini, a na istoj rijeci u Prnjavoru je do krsta doplivao Vladan Đuraš iz Palačkovaca.

U Trebinju je do krsta prvi doplivao Petar Marić, (46), koji za časni krst pliva više od deceniju i po.

Do časnog krsta na ušću Sane u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu treći put je prvi doplivao Mario Vukojević. Za časni krst rame uz rame sa devet momaka borila se i djevojka Dragana Bera.

Teški uslovi: Prijedorčanin Danijel Drljača četvrtu godinu zaredom najbrže je doplivao do časnog krsta u rijeci Sani, za koji se takmičilo 40 najodvažnijih plivača.

"Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas", rekao je Drljača.

Bratunčanin Vladimir Arambašić, porijeklom iz Donjeg Vakufa, pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst na jezeru Perućac u blizini manastira Karno, kod Srebrenice, gdje je

učestvovalo 14 takmičara, dok je na rijeci Plivi u Jezeru prvi do krsta stigao Srđan Udovičić iz Mrkonjić Grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije