BiH

I međunarodni zvaničnici apelovali na mir

I međunarodni zvaničnici apelovali na mir
I međunarodni zvaničnici apelovali na mir

SARAJEVO - Osude terorističkog napada u Zvorniku, kao i pozivi na suzdržanost i čuvanje mira stižu i od strane međunarodnih zvaničnika i diplomatskih predstavnika u BiH.

Morin Elizabet Kormak, američki ambasador u BiH, uputila je saučešće porodici poginulog policajca i istakla da je terorizam prijetnja koja se uzima podjednako ozbiljno i u SAD, EU i BiH.

"To je globalni problem u čijem rješavanju imamo dobru saradnju sa BiH. Nadam se da će se ta saradnja uspješno nastaviti. Izražavam podršku građanima Zvornika", navela je ona.

Iz američke ambasade saopšteno je da pružaju podršku institucijama BiH i pozivaju na suzdržanost.

"Od velikog je značaja da se ova situacija ne politizuje i da se svi politički lideri suzdrže od zapaljive i nekorisne retorike", saopšteno je.

Džonatan Mur, ambasador OEBS-a, čiji je jedan od prioriteta u radu borba protiv terorizma, nakon posjete Zvorniku izrazio je šok ovim napadom.

"Želimo zahvaliti mnogim ljudima širom BiH, kao i načelniku Zvornika, na njihovim pozivima na smirenost i toleranciju. U ovakvim okolnostima posebno je važno suzdržati se od govora mržnje i upućivanja prijetnji. Pomno pratimo situaciju i očekujemo nove informacije od predstavnika vlasti koji sprovode istragu u vezi s ovim užasnim terorističkim napadom", dodao je Mur.

I visoki predstavnik Valentin Incko osudio je napad i pozvao na sprovođenje istrage, poručivši da nije vrijeme za podjele, nego za zajedničku borbu protiv ovog ozbiljnog izazova. Na temeljnoj i efikasnoj istrazi insistira i Juri Afanasijev, rezidentni koordinator UN u BiH. Tornbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope, rekao je da mu nadu uliva činjenica da se sprovodi istraga koja će utvrditi sve činjenice o sudbonosnom događaju u Zvorniku. Napad je osudila i Evropska unija sa svim svojim članicama, ističući da je to napad na institucije BiH, koje rade na tome da osiguraju i zaštite interese građana.

Strani mediji o napadu

O dešavanjima u Zvorniku izvijestili su i brojni svjetski mediji, često se pozivajući na izvještaj Associated Pressa.

BBC je prenio da je naoružani muškarac pucao na zgradu PU Zvornik automatskom puškom uzvikujući Allahu Akbar, podsjećajući na muslimanske žrtve u ratu od 1992. do 1995. godine.

Jedan od prvih koji je objavio vijest o napadu je britanski "Daily Mail", koji je prenio izjavu Dragana Mektića. U vijesti ovog britanskog dnevnika su naveli da su bh. obavještajne službe imale naznake o mogućem napadu, ali nisu znale kada i gdje bi trebalo da se dogodi.

Britanski "Independent" je prenio da je napad izveo član vehabijskog pokreta.

"Huffington Post", uz vijest o napadu, prenio je i priču o gradu Zvorniku u blizini srbijanske granice. Oni su naveli kako su prije rata u njemu živjeli Bošnjaci, ali da su tokom rata protjerani. "Reuters" piše kako je ovo prvi ovakav slučaj u RS, iako je bilo sličnih slučajeva u FBiH, uključujući bombaški napad 2010. godine na Policijsku stanicu u centralnoj Bosni kao i napad na Ambasadu SAD u Sarajevu godinu dana kasnije.

Njemački DW prenio je izjavu Milorada Dodika, koji je rekao da je napadač bio pod uputama nekoga drugog iako je napad izveo sam.

Vijest o napadu u Zvorniku prenose i američki "The New York Times", evropski servisi "Euronews", Europa Online Magazine, turski "Journal of Turkish Weekly", ruski "Sputnik International". "Russia Today", "Rosijskaja Gazeta", kuvajtska "Kuwait News Agency", holandski "De Dagelijkse Standaard" i mnogi drugi.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije