BiH

I novi partneri opcija, ako nema dogovora

I novi partneri opcija, ako nema dogovora
I novi partneri opcija, ako nema dogovora

SARAJEVO - Ukoliko za dva-tri dana ne bude sjednice Vlade FBiH na kojoj će biti imenovani ljudi u nadzorne odbore "Aluminija" i "Elektroprivrede HZHB", onda to znači blokadu u vlasti, odnosno da nema izvršne vlasti u FBiH.

Ovo je juče u Sarajevu novinarima rekao Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

"Onda je sasvim sigurno da nećemo imati Vladu FBiH, a ja sam ipak uvjeren da ćemo je imati", kazao je Čović, koji smatra da je dotaknuto samo dno.

"Svi su razumjeli da je ovo propast. Prošlo je 50 dana od formiranja Vlade FBiH i šta smo uradili? Ne želim više stajati pred vama i reći da nismo uradili ništa. U svakoj državi se kadriranje radi za 24 sata, samo kod nas je to nauka. E, pa neće više biti", poručio je Čović.

Upitan da li je moguće da će tražiti nove koalicione partnere i da li se kriza iz FBiH odražava na državni nivo, Čović je rekao da se kriza već preslikava na državni nivo, te da su i novi partneri opcija ako nema dogovora.

"Danas smo Izetbegović, Ivanić i ja trebali imati sastanak na kome smo trebali raspravljati o agencijama na razini države i dogovarati neke kriterije, ali smo to otkazali. Jasno je zbog čega. Ne možete razgovarati na jednoj razini, a na drugoj pet puta dogovoriti istu stvar koja se ne ispoštuje. To je neozbiljno i ne želim na taj način raditi", rekao je Čović, te dodao da nema više tajnih razgovora, već da svi treba da kažu šta hoće i šta žele.

On je precizirao da ne izbjegava trilateralni sastanak lidera koalicije, ali da je svoj stav još prije pet mjeseci kazao Željku Komšiću, lideru DF-a.

"Mi tražimo imenovanje v.d. uprava za određene kompanije i ne treba od toga praviti znanost. Vrlo je jasno da se to u drugim državama uradi za dan-dva, a evo koliko dugo mi čekamo na to", kazao je Čović.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je da svi moraju praviti kompromise i nastaviti s realizacijom dogovora ukoliko se želi održati koalicija u Federaciji BiH. Kazao je da mu je Čović tokom sastanka iznio opravdane zahtjeve da se što prije sanira stanje u preduzećima "Aluminij" iz Mostara i "Elektroprivreda HZHB".

Ubijeđen je da se DF neće ponašati iracionalno, te je za danas najavio sastanak sa Željkom Komšićem, koji se juče inače nalazio u Unsko-sanskom kantonu. Naglasio je da je cilj sastanka lidera stranaka koji su koalicioni partneri na nivou FBiH da se pomogne Vladi FBiH da izađe iz situacije u kojoj se trenutno nalazi.

Izetbegović je dodao da finansijska policija i drugi organi imaju apsolutnu podršku SDA, ističući da, prema njegovom mišljenju, procesi imenovanja, ali i sagledavanja stanja u ovim preduzećima mogu da idu paralelno.

Na pitanje je li mu dosadilo da "vadi kestenje" između HDZ-a i DF-a, zamjenik predsjednika SDA odgovorio je da mu nije teško ništa što će voditi boljim odnosima u Federaciji BiH.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a, rekao je da se kriza koja se dešava na nivou vlasti u FBiH neće odraziti na Vijeće ministara BiH, ali da su svi taoci onoga što se dešava s vladajućom koalicijom.

"Mislim da je ovo odmjeravanje snaga, testiranje političke moći i sada se mjere ko je teži. Smatram da će to trajati dvije ili tri sedmice i da će doći pameti i početi da rade, jer ispada da su samo bitna imenovanja, a ne suština kao što su promjene i reforme", rekao je Ivanić.

Smatra da će ova kriza usporiti evropski proces, ističući da nam je ovo posljednja šansa i da, ukoliko je ne iskoristimo, novu od EU nećemo dobiti.

Lideri SDA, HDZ-a i DF-a za pregovarački sto ponovo su sjeli nakon 50 dana od formiranja Vlade FBiH zbog krize koja je nastala zbog smjena i novih imenovanja u javnim preduzećima.

Sam Fadil Novalić, premijer FBiH, u četvrtak je pozvao lidere stranaka koje čine koaliciju u FBiH da riješe problem, jer to Vlada FBiH ne može.

Izjave

Dragan Čović

Ukoliko za dva-tri dana ne bude dogovora, to znači da više nemamo izvršnu vlast u FBiH

Bakir Izetbegović

Čović iznio opravdane zahtjeve da se što prije sanira stanje u preduzećima "Aluminij" iz Mostara i "Elektroprivreda HZHB"

Mladen Ivanić

Mislim da je ovo odmjeravanje snaga, testiranje političke moći, i sada se mjere ko je teži

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije