BiH

Incko: Ako bude političke volje, može biti i napretka

Incko: Ako bude političke volje, može biti i napretka
Incko: Ako bude političke volje, može biti i napretka

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je uvjerenje da BiH u ovoj godini može ostvariti veliki napredak u procesu evroatlantske integracije ako stranke budu imale političku volju da prevaziđu međusobne razlike.

Govoreći o trenutnoj krizi vlasti, Incko je naglasio da "ne bi trebalo dozvoliti da politička melodrama baci sjenu na činjenicu da je BiH načinila i da dalje čini stvarne pomake".

"Aktivno i jako građansko društvo ima sposobnost da postavi nove standarde u javnom životu u BiH. Ovdje nije riječ samo o uvođenju i poštivanju novih pravila. Ovo predstavlja sasvim novi način sagledavanja društva", rekao je Incko tokom govora u Međunarodnom centru za odbrambene studije u Talinu.

Navodeći da se zemlje iz cijelog regiona moraju ponovo vratiti osnovnoj pretpostavci koja kaže da je vlada odgovorna građanima, a ne obrnuto, Incko je istakao značaj transparentnosti u vladanju i upravljanju, kao i suštinsku ulogu slobodnog govora, slobodnih medija, nezavisnih sudova i slobodnog tržišta u funkcionalnoj demokratiji, saopšteno je iz OHR-a.

Tokom posjete baltičkim zemljama, Incko se sastao sa ministrima inostranih poslova Litvanije, Latvije i Estonije da bi ih informisao o situaciji u BiH, o svom nedavnom izvještaju predstavljanom Savjetu bezbjednosti UN, kao i o ishodu nedavnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

U saopštenju se dodaje da su ovo bili informativni sastanci sa predstavnicima tri baltičke zemlje koje nemaju rezidentne ambasade u Sarajevu, a koje su bitne članice i EU i NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije