BiH

Incko: Volja hrvatskog naroda u BiH mora se poštovati

Incko: Volja hrvatskog naroda u BiH mora se poštovati
Incko: Volja hrvatskog naroda u BiH mora se poštovati

SREBRENICA, BRISEL -Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Srebrenici da Hrvati po Ustavu imaju pravo da formiraju svoja vijeća i povezuju zajednice u kojima žive.

On je dodao da se Hrvati i volja hrvatskog naroda u BiH moraju poštovati.

"Podržavam sve inicijative Hrvata koje su u skladu sa zakonom i nadam se da neće ponoviti grešku od prije 10 godina kada su pokušali formirati posebnu samoupravu", ocijenio je Incko, ne želeći da daje ocjenu načina izbora Vlade Federacije BiH i provođenja izbornih rezultata.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić najavio je ranije da bi Hrvatski narodni sabor, koji bi činili legitimno izabrani predstavnici Hrvata u organima vlasti na svim nivoima, trebalo da bude sazvan do 14. aprila. Navodeći da je rano govoriti o zaključcima koje će donijeti Sabor, Ljubić je rekao da je izvjesno formiranje međukantonalnih i međuopštinskih vijeća sa hrvatskom većinom.

"Ovo što činimo je logičan odgovor na pokušaj dekonstituisanja Hrvata u našoj zemlji. Djelovanje Sabora će u potpunosti biti u skladu ustavima Federacije BiH i BiH, te važećim zakonima", izjavio je Ljubić za sarajevsko "Oslobođenje".

Sarajevski dnevnik piše da će na Saboru, prema nezvaničnim informacijama, biti donesena odluka da se o Hrvatima na području BiH brine po "jevrejskom modelu", odnosno da budu organizovane neformalne hrvatske opštine, poput jevrejskih, u svakoj opštini gdje žive Hrvati i pomoću kojih bi djelovao Sabor.

Federalna vlast mora biti sveobuhvatna

Vlast u Federaciji BiH (FBiH) treba da bude sveobuhvatna i zasnovana na "širokom konsenzusu", rekao je diplomata iz kancelarije visokog predstavnika EU Ketrin Ešton, komentarišući zaključke Savjeta ministara EU koji se odnose na formiranje vlasti.

Međutim, on nije htio da precizira da li se "sveobuhvatnost i široki konsenzus", koji je pomenula i Eštonova, odnose na uključivanje dva HDZ-a koja su izostala iz federalne Vlade.

U zaključcima od ponedjeljka, 21. marta, kada se na Savjetu ministara EU vodila debata o BiH, lideri političkih partija u BiH pozvani su da što prije, "odgovorno i u duhu kompromisa" formiraju vlade na svim nivoima.

EU smatra da vlast u BiH mora da ima proevropske reforme u srži svog programa, da bi istinski napredovala na putu prema EU. Unija podržava napore visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u njegovim naporima pružanja "dobrih usluga" u procesu dogovaranja među političkim partijama o formiranju vlasti.

Predstavljajući zaključke o BiH, visoki predstavnik EU Ketrin Ešton ponovila je da vlast u BiH na svim nivoima mora biti zasnovana na "širokom konsenzusu". Međutim, u zaključcima nema takve formulacije.

Sastanku, na kojem su ministri odobravali ove zaključke, nije prisustvovao niko osim njih i prevodilaca.

Prije 10-ak dana, prije sastanaka ministara inostranih poslova na Savjetu ministara EU, izdato je saopštenje visokog predstavnika EU Ketrin Ešton i komesara EU za proširenje Štefana Filea o potrebi formiranja vlasti na "širokom konsenzusu", što obično znači uključivanje što je većeg broja politikih subjekata.

Vlast u Federaciji su 17. marta, bez dva HDZ-a, formirali SDP, SDA, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak". Dom naroda federalnog Parlamenta formiran je iako posredni izbori za delegate u Parlamentu Federaciji BiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama.

Dosadašnji predsjednik FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli su ranije odvojene zahtjeve Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH.

CIK BiH donio je na sjednici 21. marta odluku o tome da zatraži od Parlamenta FBiH dokumentaciju sa sjednica održanih 17. marta na kojima je imenovano rukovodstvo FBiH, radi vođenja postupka na osnovu prigovora podnesenih ovom tijelu na imenovanje nove zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Novoizabrani predsjednik FBiH Živko Budimir izrazio je spremnost da se, ako Ustavni sud ocijeni da je konstituisanje vlasti u Federaciji neustavno i nezakonito, sačeka provođenje izbora u preostalim kantonima i ponovi proces konstituisanja vlasti.                 

Mun nema ništa novo da doda

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun rekao je danas u Sarajevu da u ovom trenutnu nema ništa novo da doda na ono što je rečeno u saopštenjima OHR-a i američke Ambasade u BiH o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

"OHR i Ambasada SAD u BiH izdali su nekoliko saopštenja u vezi sa tim pitanjem tako da ja u ovom trenutku nemam ništa da dodam na ta saopštenja" - odgovorio je Mun na pitanje da li američka administracija podržava novoformiranu vlast u FBiH i način na koji je ona uspostavljena.

Ambasada SAD saopštila je prošle sedmice da prihvata činjenicu da će HDZ 1990 i HDZ BiH biti u opoziciji i da izražava žaljenje što stranke nisu bile u stanju postići dogovor o formiranju široke koalicije u FBiH.

Iz OHR-a je prošle sedmice saopšteno da su validnost Doma naroda Parlamenta FBiH ili usvajanje izvjesnih akata od ovog doma pitanja koja treba da razmotre domaći akteri.

Špirić očekuje skoro formiranje legitimne vlasti u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić nada se da će što prije biti postignut politički dogovor i formirana legitimna vlast na nivou BiH.

Špirić je tokom susreta u Sarajevu sa ambasadorom Slovenije u BiH Andrejem Graselijem gosta informisao o unutrašnjim prilikama u BiH i svom viđenju mogućeg razvoja događaja na političkoj sceni BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije