BiH

Incko: Za reintegraciju potrebno više od krova nad glavom

Incko: Za reintegraciju potrebno više od krova nad glavom
Incko: Za reintegraciju potrebno više od krova nad glavom

SARAJEVO - Za reintegraciju je potrebno više od krova nad glavom. Oni koji se vrate moraju dobiti poštovanje i podršku, mora postojati suosjećanje i razumijevanje za ono što su prošli", kazao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Incko na okruglom stolu o održivom povratku, koji je organizovan u Evropskoj akademiji u Banjaluci.

Visoki predstavnik je istakao da je "mjera u kojoj su građani u stanju da poštuju svoje najmilije koji su poginuli u ratu pokazatelj koliko su zajednice i pojedinci spremni da prihvate povratnike i pokažu razumijevanje za njihov gubitak", saopšteno je iz OHR-a.

Srebrenica je i dalje poseban slučaj zbog težine zločina koji su tamo počinjeni. U vezi s tim, Incko osuđuje nedavno poricanje genocida u Srebrenici od predsjednika RS, rekavši da to nije dostojno građana RS.

On je spomenuo skladište u Kravici kao još jedan primjer situacije u kojoj se ne poštuje pravo na odavanje počasti mrtvima. Takođe se upitao koji su razlozi doveli do izgradnje crkve na Budaku, pored samog groblja na kome su ukopane žrtve srebreničkog genocida.

Konačno, visoki predstavnik je pozvao vlasti BiH da udvostruče napore na osiguranju pune implementacije revidirane Strategije za provedbu Aneksa VII. Pravo na povratak je zakonsko pravo u BiH, pa ipak stotine hiljada građana BiH je još uvijek raseljeno, a hiljade žive u kolektivnom smještaju.

"To je neprihvatljivo i mora se ispraviti, 17 godina nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma", kazao je Incko.

Nešto ranije istog dana visoki predstavnik se sastao s predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem, s kojim je razgovarao o crkvi na Budaku, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i izazovima s kojima će se vlasti RS suočavati u predstojećim mjesecima.

Skrenuvši pažnju na posljednju sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, visoki predstavnik je rekao da još uvijek ima puno toga da se uradi kako bi bio omogućen daljnji napredak zemlje.

"Uvjeren sam da 2012. može biti prelomna godina za cijelu zemlju, ali domaći lideri moraju postići rezultate", naglasio je Incko.

Tokom boravka u Banjaluci, visoki predstavnik Valentin Incko takođe se sastao s episkopom banjalučkim Jefremom, banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem i biskupom Franjom Komaricom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije