BiH

Incko poručio: Niko ne smije da potcjenjuje Dejtonski sporazum

Incko poručio: Niko ne smije da potcjenjuje Dejtonski sporazum
Incko poručio: Niko ne smije da potcjenjuje Dejtonski sporazum

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je povodom 21 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma, da je ovim sporazumom okončan rat i održavan mir, tako da niko ne bi trebalo da potcjenjuje ili zaboravi važnost toga.

"Oni koji su u to vrijeme bili ovdje sjetiće se reakcije građana: jedinstveni osjećaj koji je ispunio sve kada su shvatili da je rat konačno završen", naveo je Incko u svojoj pisanoj izjavi, koju je danas objavio OHR.

Incko podsjeća da je Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, u članu jedan potvrđen pravni kontinuitet BiH, te ističe da još postoje političke snage koje 21 godinu nakon Dejtona skoro svakodnevno šire revizionističku interpretaciju Dejtona koja je u očiglednoj suprotnosti sa ovim članom Ustava BiH.

"Kao dio procesa provođenja mira, zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu i uz pozitivno učešće entiteta i političkih stranaka iz cijele BiH, u BiH su uspostavljene brojne institucije", kaže Incko.

Incko navodi da je međunarodna zajednica podržala provođenje Dejtonskog sporazuma sa oko pet milijardi dolara namijenjenih obnovi, što su pratili i drugi vidovi pomoći, a sve u svrhu podrške javnim službama, državnoj upravi, poljoprivrednim i industrijskim inicijativama, te projektima s ciljem jačanja uloge građana.

On kaže da ono što mnogi nazivaju "izvorni Dejton" u sebi sadrži, na primjer, i Aneks 10 /OHR/, kao i Aneks sedam /pravo na povratak u prijeratne domove/, ili prisustvo stranih sudija u sastavu Ustavnog suda BiH, odnosno sadrži odredbe kojima se omogućava građanima BiH, ako postoji minimum dobre volje, da izgrade normalno evropsko društvo sa modernim funkcionalnim političkim i pravosudnim sistemima i sistemom socijalne zaštite.

"Danas se čini da u BiH postoje dvije političke realnosti - prva nastojanje da se zemlja kreće ka Evropskoj uniji, što je pozitivno i treba podržati, a druga su negativni trendovi koji su počeli u Republici Srpskoj prije 10 godina, i sada se raširili i na FBiH", poručio je Incko.

On kaže da političari u BiH treba da imaju dovoljno mudrosti da izaberu put naprijed, jer put nazad ne može donijeti ništa dobro za građane ove zemlje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije