BiH

Institucije BiH "protjeruju" keš

Institucije BiH "protjeruju" keš
Institucije BiH "protjeruju" keš

SARAJEVO - Institucije Bosne i Hercegovine uskoro će ukinuti gotovinsko plaćanje, odnosno plaćanje putnih troškova, smještaja i dnevnica putem keša, potvrđeno nam je u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Kroz pilot projekat u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), gotovinsko plaćanje praktično je već ukinuto, a slična sudbina zadesiće i ostale institucije.

"Na ovaj način postepeno će biti regulisano i poslovanje ostalih institucija BiH", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U IDDEEA kažu da je projekat u završnoj fazi te da je omogućeno da se gotovinsko plaćanje u potpunosti izbaci iz poslovanja.

"Ovo konkretno znači da će se novčani iznosi za dnevnice i putne troškove uplaćivati direktno na račune", kažu u IDDEEA, dodajći da se još zbog tehničkih organičenja u Ministarstvu finansija i trezora koristi keš, ali za isplate do maksimalno 100 KM, s tim da se od 2012. godine vodi elektronska blagajna.

Inače, institucije BiH jedne su od rijetkih u Evropi u kojima se još posluje putem keša, odnosno kroz blagajnički maksimum koji kroz interni akt određuje svaka institucija posebno. Gotovina se, kako kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH podiže na osnovu dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog sedmično i posebnog zahtjeva sa specifikacijom planiranih isplata. U institucijama BiH praksa prilikom poslovanja sa gotovinom je različita, pa tako u nekima blagajnički maksimum iznosi 5.000 KM, a u nekima čak i do 60.000 KM.

Kako nezvanično saznajemo, gotovinski najviše novca potroše Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje BiH, zatim Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Minstarstvo inostranih poslova BiH.

U ovim institucijama maksimalna količina keša kojom mogu raspolagati je do 60.000 KM i taj novac uglavnom se troši prilikom puta nekog od službenika, nerijetko za reprezentaciju, putem njega se isplaćuju i dnevnice, ali i troškovi za gorivo, što je praktično nemoguće kontrolisati.

"Kroz poslovanje s kešom mogućnost zloupotrebe je ogromna i zato te blagajničke maksimume pojedinci masovno koriste i u suštini sve troškove za službena putovanja, dnevnice i reprezentaciju plaćaju na taj način. Sa druge strane, ima i onih kojima to praktično i ne treba", ispričao je "Nezavisnim" izvor blizak Savjetu ministara BiH.

Priča o poslovanju upotrebom keša u institucijama BiH aktuelizovana je nakon što je opljačkan Ivica Merlo, službenik Ministarstva inostranih poslova BiH, kojeg je nakon što je u banci podigao keš za potrebe Ministarstva, napao maskirani razbojnik i oteo mu 50.000 KM. Nakon ove pljačke mnogi stručnjaci, prije svega oni koji se bave bezbjednošću, sumnjali su da je ona organizovana iznutra, istovremeno naglašavajući da su prekršene sve potrebne procedure, jer se sa toliko novca ne ide bez vozača i pratnje.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH blagajnički maksimum 2011. godine povećan je sa 30.000 na 50.000 KM, iako je tadašnji ministar Sven Alkalaj tražio da to bude 60.000 KM obrazlažući svoj zahtjev prekidom platnog prometa u Egiptu i Libiji i potrebom dotacija u gotovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije