BiH

"Islamska država regrutuje ratnike u BiH"

"Islamska država regrutuje ratnike u BiH"
"Islamska država regrutuje ratnike u BiH"

NJUJORK, BEČ - Islamska država regrutuje ratnike u BiH, a nakon terorističkog napada u Zvorniku ponovo se otvorilo pitanje koliko je ta zemlja otvorena za islamski terorizam, pišu u četvrtak svjetski mediji, nakon što je policija RS uhapsila nekoliko ljudi zbog povezanosti s terorizmom.

BBC ističe da je do hapšenja regrutera za Islamsku državu došlo nakon što je naoružana osoba uz povik "Alahu ekber" pucala na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubivši policajca, te da je bezbjednost podignuta na viši nivo.

"Policija je objavila da neke od kuća i stanova pripadaju pojedincima koji se i dalje bore u Iraku i Siriji na strani Islamske države", navodi  BBC.

Bečki "Standard" u reportaži piše da se na ulicama Zvornika i drugih gradova vidi pojačana prisutnost policijskih snaga s dugim cijevima, upozoravajući da u etnički podijeljenoj zemlji poput BiH ovakvi napadi mogu biti posebno opasni zbog moguće instrumentalizacije u političke svrhe.

"U BiH, u kojoj žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, napad pripadnika bošnjačke nacionalnosti može izazvati etničke napetosti nakon iskustava iz proteklog rata", piše "Standard".  I ugledni "New York Times" je posvetio dio prostora akciji hapšenja, takođe napisavši da pojedini pretreseni domovi pripadaju islamskim ratnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije