BiH

Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa

Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa
Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa
Agencije

SARAJEVO - Nadležne institucije BiH pokrenule su provjeru kupovine nekretnina na atraktivnim lokacijama, uglavnom u okolini Sarajeva, za potrebe arapskih turista, u koje se ulažu milioni konvertibilnih maraka.

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezke uprave, u slučaj provjere je uključena u Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine.

U akciju provjere se krenulo nakon što su određene institucije u BiH posumnjale da je u procesu kupovine bilo sumnjivih radnji - pranje novca, utaja poreza...

Istragom je obuhvaćeno 108 firmi.

''I našli smo da puno, puno fiktivnih firmi tu ima, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove firme kupovati nekretnine u BiH", rekao je za sarajevski N1 Slobodan Uljić, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH.

Utvrđeno je, kazao je, da su stranci kupili te nekretnine, odnosno da je riječ o 51 pravnoj osobi.

Služba je porvjerila i osnivački kapital tih firmi. U 99 odsto slučajeva iznosio je oko 2.000 maraka. A došlo se i do podataka da određena pravna lica imaju nekretnine koje vrede sigurno 600, 700 i više hiljada maraka.

''Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o krivičnim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo. Sva naša saznanja smo proslijedili drugim bezbjednosnim agencijama, na prvom mjestu SIPA-i, a sa Poreskom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih lica koja ne plaćaju poreze, cifre su čak i milionske'', kazao je Ujić.

I Federalna uprava policije posumnjala je da određeni bh. državljani koriste situaciju, na način da, u saradnji s Arapima, kupovinom enormnog broja nekretnina, između ostalog, varaju građane.

FUP je, na primjer, podnio krivičnu prijavu protiv jednog člana Notarske komore Federacije, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je donijelo odluku da neće sprovoditi istragu, pa je predmet arhiviran.

A da Arapi kupuju zemljište u BiH dokazuju i podaci iz Službenih novina Federacije.

Jedan kuvajtski turista je ispričao da je posjetio nekoliko atraktivnih lokacija, što izgrađenih, što u procesu izgradnje isključivo za potrebe Kuvajćana.

Kupuju, kazao je brda i grade naselja poput onog u Hadžićima.

''Srećni smo kada dođemo ovdje i kada trošimo naš novac na ovu lepotu, na ovo mjesto. Jer znate nas je strah, ne mogu ja otići u bilo koju zemlju i imati povjerenje. Upravo će to povjerenje natjerati mnoge Kuvajćane da dođu ovdje i kupuju zemlju'', rekao je on za N1.

Građani smatraju da bi u rukama Arapa mogo završiti veliki dio domaće imovine.

Kada je riječ konkretno o kuvajtskim investicijama, podaci Centralne banke BiH govore da je do kraja 2015. u različite projekte u BiH uloženo oko 86 miliona evra, što prema visini ulaganja u BiH Kuvajt stavlja na 15. mjesto.

Ipak, većinom je riječ o ulaganjima upravo u atraktivna naselja, za vlastite potrebe.

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim bh. institucijama provela je akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u našoj zemlji, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Inače, od 108 firmi koje su registrovane u BiH, a čiji su vlasnici stranci 71 je iz Kuvajta, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara dva.

Uljić kaže da su sva saznanja o ovim kupovinama nekretnina proslijeđena drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreskoj upravi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije