BiH

Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa

Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa
Istražuju se nekretnine u BiH u vlasništvu Arapa

SARAJEVO - Nadležne institucije BiH pokrenule su provjeru kupovine nekretnina na atraktivnim lokacijama, uglavnom u okolini Sarajeva, za potrebe arapskih turista, u koje se ulažu milioni konvertibilnih maraka.

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezke uprave, u slučaj provjere je uključena u Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine.

U akciju provjere se krenulo nakon što su određene institucije u BiH posumnjale da je u procesu kupovine bilo sumnjivih radnji - pranje novca, utaja poreza...

Istragom je obuhvaćeno 108 firmi.

''I našli smo da puno, puno fiktivnih firmi tu ima, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove firme kupovati nekretnine u BiH", rekao je za sarajevski N1 Slobodan Uljić, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH.

Utvrđeno je, kazao je, da su stranci kupili te nekretnine, odnosno da je riječ o 51 pravnoj osobi.

Služba je porvjerila i osnivački kapital tih firmi. U 99 odsto slučajeva iznosio je oko 2.000 maraka. A došlo se i do podataka da određena pravna lica imaju nekretnine koje vrede sigurno 600, 700 i više hiljada maraka.

''Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o krivičnim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo. Sva naša saznanja smo proslijedili drugim bezbjednosnim agencijama, na prvom mjestu SIPA-i, a sa Poreskom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih lica koja ne plaćaju poreze, cifre su čak i milionske'', kazao je Ujić.

I Federalna uprava policije posumnjala je da određeni bh. državljani koriste situaciju, na način da, u saradnji s Arapima, kupovinom enormnog broja nekretnina, između ostalog, varaju građane.

FUP je, na primjer, podnio krivičnu prijavu protiv jednog člana Notarske komore Federacije, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je donijelo odluku da neće sprovoditi istragu, pa je predmet arhiviran.

A da Arapi kupuju zemljište u BiH dokazuju i podaci iz Službenih novina Federacije.

Jedan kuvajtski turista je ispričao da je posjetio nekoliko atraktivnih lokacija, što izgrađenih, što u procesu izgradnje isključivo za potrebe Kuvajćana.

Kupuju, kazao je brda i grade naselja poput onog u Hadžićima.

''Srećni smo kada dođemo ovdje i kada trošimo naš novac na ovu lepotu, na ovo mjesto. Jer znate nas je strah, ne mogu ja otići u bilo koju zemlju i imati povjerenje. Upravo će to povjerenje natjerati mnoge Kuvajćane da dođu ovdje i kupuju zemlju'', rekao je on za N1.

Građani smatraju da bi u rukama Arapa mogo završiti veliki dio domaće imovine.

Kada je riječ konkretno o kuvajtskim investicijama, podaci Centralne banke BiH govore da je do kraja 2015. u različite projekte u BiH uloženo oko 86 miliona evra, što prema visini ulaganja u BiH Kuvajt stavlja na 15. mjesto.

Ipak, većinom je riječ o ulaganjima upravo u atraktivna naselja, za vlastite potrebe.

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim bh. institucijama provela je akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u našoj zemlji, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Inače, od 108 firmi koje su registrovane u BiH, a čiji su vlasnici stranci 71 je iz Kuvajta, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara dva.

Uljić kaže da su sva saznanja o ovim kupovinama nekretnina proslijeđena drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije