BiH

Izetbegović: Četiri godine kašnjenja za MAP-om

Izetbegović: Četiri godine kašnjenja za MAP-om
Izetbegović: Četiri godine kašnjenja za MAP-om

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstatovao je danas da institucije BiH u protekle četiri godine nisu ispunile jednostavan uslov za aktiviranje MAP-a o raspodjeli vojne imovine, kao preduslova za ulazak BiH u NATO.

"To je jedan od razloga i za zaustavljanje ekonomije u BiH. Poruka da je BiH članica NATO, bila bi pouzdan znak da je to postala bezbjedna zemlja u koju se može sigurno investirati i otvarati nova radna mjesta", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon što je otvorio konferenciju "Društveni mediji: Šta oni znače za za partnerske zemlje?".

Do tog zastoja, smatra on, došlo je zbog nekih "neodgovornih ljudi" koji "ignorišu odluke Predsjedništva BiH i Ustavnog suda BiH".

Prema njegovim riječima, sva neperspektivna vojna imovina biće stavljena na raspolaganje različitim nivoima vlasti u BiH - entitetima, kantonima i opštinama.

On je naglasio da je ova konferencija, čiji su organizatori Ministarstvo inostranih poslova BiH i NATO, prvi skup ove vrste koji Alijansa organizuje u nekoj državi koja nije njen član.

Prema njegovim riječima, BiH još nije utvrdila politiku koja se tiče teme ove konferencije, zbog čega smatra da će ovaj skup pružiti priliku BiH da iskoristi iskustva NATO u korištenju društvenih mreža i modernih komunikacija u provođenju politike bezbjednosti.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Ted Vajtsajd rekao je novinarima da je BiH, kao pouzdan partner Alijanse, organizovanjem ove konferencije pokazala da je prepoznala značaj korištenja društvenih mreža u provođenje bezbjednosne politike.

Nove komunikacije, naglasio je on, imaju sve veći globalni značaj u bezbjednosnom sektoru, posebno za institucije koje se direktno bave osjetljivim bezbjednosnim pitanjima.

On je izrazio nadu da će uskoro, na ovom planu, doći do formiranja praktičnih društvenih mreža između profesionalaca, medija i akademske zajednice.

Prema njegovim riječima, moderna društva moraju biti spremna da se uhvate u koštac sa izazovom koji donose strateške komunikacije, kao i da moraju postati brana dezinformacijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vajtsajd je odbacio mogućnost refleksije ukrajinske krize na eventualno ubrzanje puta BiH ka NATO, ističući da se te dvije stvari ne dotiču.

Na konferenciji, koja je okupila oko 150 učesnika iz oko 20 država, razgovara se o najnovijim trendovima u vezi sa društvenim mrežama u NATO-partnerskim državama, inovativnim komunikacijama u kriznim područjima, upotrebi društvenih mreža od medija, kao i perspektivi predvodnika u ovoj oblasti, kao što su Fejsbuk i Gugl, te o najboljim praksama integracije društvenih medija i vladinih komunikacija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije