BiH

Izetbegović: Čović propustio priliku za dogovor i burek

Izetbegović: Čović propustio priliku za dogovor i burek
Izetbegović: Čović propustio priliku za dogovor i burek

KONJIC - Predstavnici HDZ nisu došli u Konjic na sastanak u vezi sa usaglašavanjem mehanizma koordinacije sa delagacijom SDA, koja ih je uzalud čekala više od 40 minuta.

Srna je ranije prenijela nezvanične informacije da delegacija ove stranke nije ni namjeravala da dođe u Konjic, gdje su došli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Čekali smo ih više od 40 minuta. Danas (utorak) su propustili priliku da sa SDA dogovore važne stvari za ovu zemlju i propustili su i jedan dobar burek. Institucije će nastaviti raditi svoj posao, a današnji potez HDZ-a neće poremetiti njihov rad. Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH", izjavio je Izetbegović novinarima okupljenim pred restoranom u blizini Konjica, a prenijela Hina.

On se u nedjelju sastao u Istočnom Sarajevu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na sastanku, koji je inicirao šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, usaglašeni su mehanizam koordinacije i Pismo namjere prema Međunarodom monetarnom fondu.

Izetbegović je odbacio kao netačne navode hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića, koji kaže da sporazum o mehanizmu koordinacije, koji je potpisao u nedjelju sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, ignoriše kantone.

Izetbegović je rekao i da ga čudi reakcija Čovića jer se, kako kaže, sa njim konsultovao uoči sastanka sa Dodikom u nedjelju u Istočnom Sarajevu, te dogovorio šta je prihvatljivo, a šta ne.

"Pozicija kantona nije promijenjena, i oni su, u skladu s ranijim rješenjima iz mehanizma koordinacije, jednako zastupljeni u okvirima svojih ustavnih nadležnosti. Sa Čovićem sam, prije sastanka u Istočnom Sarajevu, imao konsultacije i dogovorili smo se šta je prihvatljivo, a šta ne", rekao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da umjesto da pozdravi dogovor, Čović pravi nepotreban problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije