BiH

Izetbegović: Ja nisam pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku Softiću

Izetbegović: Ja nisam pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku Softiću
Izetbegović: Ja nisam pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku Softiću

SARAJEVO - Svjesni smo bili da bi eventualan zahtjev za reviziju presude mogao izazvati krizu, ali su istina i pravda iznad svega, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, gostujući na BHRT-u.

Dan nakon što je predat zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid - ne stišavaju se političke reakcije u državi, ali i regionu. Istovremeno, rješenje za institucionalnu krizu se ne nazire.

Izetbegović smatra da je potreban kraći period kako bi se "smirile strasti".

"Potreban je kraći period da se smire strasti. Razumijem svoje kolege sa srpske strane, samo je rekacija pretjerana. Nema razloga da se država vodi u krizu samo što nisam postupio kako su oni očekivali od mene tj. zaustavio reviziju. Nisam ja pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku agentu Sakibu Softiću i smatram da to ne treba biti razlog za krizu", kazao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović je dodao da mu nije jasno zašto se današnji srpski lideri poistovjećuju sa Miloševićevim režimom.

Međunarodno priznati pravnici su otkrili da BiH ima dobar osnov za reviziju presude, kazao je Izetbegović.

"Moje kolege bi isto uradile da je hrvatski i srpski narod doživio isto kao i Bošnjaci"

"Zašto da ih ne poslušam. Mislim da bi moje kolege isto uradile da je hrvatski i srpski narod doživio isto kao i Bošnjaci", objasnio je.

Govoreći o napuštanju sjednice Predsjedništva BiH, Izetbegović je naglasio da nije bio spreman da glasa u vezi povlačenja Softića.

"Ivanić je postavio pitanje koje se ne može postaviti: 'Da li BiH pokreće reviziju?' Revizija je ranije pokrenuta. Ne može se nešto pokrenuti ponovo, a što je već pokrenuto", kazao je za BHRT.

"Svjesni smo da zahtjev može izazvati krizu"

Izetbegović je priznao da je bio svjestan da zahtjev za reviziju može izazvati krizu u BiH, ali postoje, kako je kazao, preče stvari.

"Naravno da smo svi bili svjesni da ovo može izavati krizu, ali zbog toga nismo smjeli odustati da dođemo do istine i pravde. Niko se sa ovako ozbiljnim stvarima ne poigrava kakao bi dobio političke poene. Jako je rizično na takvim stvarima kupiti poene ili destabilizovati odnose kroz reviziju. Jako smo se potrudili, moja stranka i ja, učinili smo ogroman napor da se izvrši stabilizacija BiH, ali imaju stvari koje su prioritet, a to su pravda i istina", poručio je Izetbegović.

Odbio je optužbu da je saglasan sa daljnjom federalizacijom BiH, koja bi u konačnici dovela do stvaranja trećeg entiteta.

"Nema zemlje sa većim principima federalizma od BiH"

“Ja sam otišao u Strazburg da upozorim svoje kolege iz EPP-a, da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje sa većim principima federalizma od BiH. Šta se tu ima više federalizirati”, upitao se Izetbegović.

Na dan kada se u Vijećnici odlučilo da se ide sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu desilo se hapšenje generalnog sekretara Amira Zukića i njegovog vozača. Izetbegović je podsjetio da je SDA velika stranka i da se velikim strankama dešavaju dobre i loše stvari. Dodao je da je za njega Zukić nevin sve dok se ne dokaže drugačije.

"Zukić i ostali su nevini dok se drugačije ne dokaže. Što se tiče slučaja u vezi Asima Sarajlića ono što znam površno nije me zabrinulo. Navodno se radi o nekoj preporuci da se jedan momak zaposli. Niko nije uzeo nikakav novac. Vidjet ćemo, neka sud radi svoje. Čistit ćemo SDA od onih koji naprave bilo kakvo krivično djelo i obrukaju SDA", kazao je lider ove stranke na kraju svoga intervjua za BHRT, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije