BiH

Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije

Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije
Foto: Anadolija | Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije
N.N.

SARAJEVO - Snimanje mini-serije "Alija", koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće "Sandžak Media" za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizovala Ambasada Republike Turske u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledaoca.

"Mi kao porodica insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka", dodao je Izetbegović.

"Meni je kao Alijinom sinu i saradniku i saborcu uvijek uzbudljivo proći kroz to. Mislim da imamo šansu da dobijemo divan serijal. Odlična ekipa, tema je dinamična i dobra. Nadam se da onako kako sam ja bio emocionalan kad sam prolazio kroz sve te događaje, nadam se da će film probuditi i emocije kod gledalaca", dodao je Izetbegović.

Istakao je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak - kralj mudrosti.

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizovano - kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

"Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije", navela je Berberović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su učestvovali u osmišljavalju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledaocima.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

(N1)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije