BiH

Izetbegović: RS nastala agresijom i genocidom

Izetbegović: RS nastala agresijom i genocidom
Izetbegović: RS nastala agresijom i genocidom

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Slovačke u BiH Miroslavom Mojžitom i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjaluci, "kojom je uporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom".

Mojžita je izrazio žaljenje zbog "ovakvog neugodnog razvoja događaja" i istakao da je cilj posjete bio da se unaprijedi bilateralna saradnju dvije zemlje, kao i da se istakne snažna podrška Slovačke bosanskohercegovačkom putu u EU i NATO-u.

Dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta.

Izetbegović je izrazio nezadovoljstvo izjavom predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča ocijenivši da je "neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo, izjednačavati položaj entiteta RS u BiH s odnosom dvije suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka".

Naglasio je da se "nikada ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve pravno-istorijsko-moralne preduslove za ostvarenje zahtijeva za eventualnom samostalnošću".

Izetbegović je istakao da "RS može postojati samo kao dio BiH i da nikada ne može biti ništa više od toga".

Dodao je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "često daje neutemeljene ocijene o tome da se RS može osamostaliti mirnim putem, pa

i izjava koju je dao predsjednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije