BiH

Izetbegović: SDA na strani onih koji se bore protiv ekstremizma

Izetbegović: SDA na strani onih koji se bore protiv ekstremizma
Izetbegović: SDA na strani onih koji se bore protiv ekstremizma

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za predsjednika stranke Bakir Izetbegović kazao je danas da se šesti Kongres SDA održava nakon šest turbulentnih godina, obilježenih teškom ekonomskom i političkom krizom.

Podnoseći izvještaj o radu SDA u proteklom periodu predstavio je programske deklaracije stranke, ističući da su ovih šest godina obilježili i reformski zastoj, poplave i, u posljednje vrijeme, porast nasilnog ekstremizma.

Ocijenio je da optimizam u bolju budućnost BiH ulijevaju "sve bolji odnosi s prvim susjedima", jer snažna podrška Hrvatske bh. aspiracijama oko EU i NATO i evidentni trend sazrijevanja i sve korektnijih odnosa srpskih lidera prema BiH, daju taj optimizam.

Govoreći o proteklom periodu, Izetbegović je kazao da je zajedno sa pokojnim predsjednikom Sulejmanom Tihićem koristio pravo obraćanja Ustavnom sudu kako bi se zaštitila prava povratnika i prava građana.

On je posebno naglasio da u BiH postoji opasnost od ekstremnog terorizma, koji se poziva na vjeru.

"SDA je stala na stranu onih snaga koji se bore protiv ekstremizma. SDA je činila koliko je mogla da u BiH uđe kapital, da se nađe povoljan ambijent za investicije", rekao je Izetbegović.

Govoreći o lokalnim izborima 2012, Izetbegović je naglasio da je SDA ostvarila veličanstvenu pobjedu.

Govoreći o predsjedniku Tihiću, Izetbegović je ocijenio da je on uspješno vodio stranku.

"Predsjendik Tihić uspješno je vodio 12 godina stranku i bio omiljen među saradnicima, te je radio na jačanju države", navodi on.

Kazao je da je SDA ostvarila uvjerljivu pobjedu na poljsednjim opštim izborima, kakvu nije imala još od 2002.

Amir Zukič, generlani sekretar SDA, kazao je da u ovogodišnjem, šestom po redu, kongresu učestvuje 720 delegata, te da će Stranka razmatrati 12 rezolucija, među kojima su program stranke, ustavne reforme, reforme javne uprave, obrazovanja, boračke zaštite, te da će pokušati utvrditi jasno djelovanje ove stranke u budućnosti.

Upitan da kaže da li u svim tim reformama imaju podršku partnera u vlasti, Zukić je rekao da su s ovom platformom izašli odmah pred svoje partnere, te da vjeruje da će se dosta toga moći ostvariti u budućnosti.

Na pitanje da li to znaći da će opet biti pokrenut "aprilski paket" Zukić je odgovorio da ova stranka nema ništa protiv toga da se razgovara o reformi Ustava BiH.

Kongresu prisustvuje 720 delegata, a tu su i brojni gosti, predstavnici vlasti u BiH, stranaka, diplomatskog kora, ali i "sestrinskih stranaka" iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Bošnjaci su mali, ali bitan narod

Bakir Izetbegović, aktuelni zamijenik predsjednika SDA i kandidat za predsjednika, rekao je danas, predstavljajući program, da je SDA uradila sve bitno što će istorija bošnjačkog naroda pamtiti.

"SDA je izborila nezavisnost, organizovala odbranu, postigla mir i bila pokretačka snaga reformi", rekao je Izetbegović.

Poručio je da su Bošnjaci mali, ali bitan narod i da su izborili pravo na svoj identitet.

Naglasio je da, ipak, u BiH danas ima niz problema, i kao najveći izdvojio nezaposlenost, posebno mladih ljudi, njihovo odavanje drogi i alkoholu, te kao poseban problem istakao ekstremizam.

"Bošnjaci će ponovo morati braniti svoju vjeru od ekstremizma. Pojava ekstremizma u BiH nije spontan proces, nego izraz ozbiljnog djelovanja da se sav teret prebaci na Bošnjake", rekao je Izetbegović.

Dodaje da su Bošnjaci i Srbi, dva naroda koji već sto godina žive zajedno i da će se tako i nastaviti.

"Budućnost nam je zajednička i moramo je učiniti boljom", poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se i na nedavno održani Sabor SNSD-a, te rekao da je referendum o kojem govori Milorad Dodik i predstavnici SNSD-a direktna prijetnja teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bih, te da to vodi sukobima.

"Vjerujem da će prevladati snage koje vode ka afinitetu i razvoju BiH. Naš cilj je BiH, država zakona i vladavine prava, zemlja jednakopravnih građana i naroda, država moderne administracije, zemlja vrhunskih škola i univerziteta. Ta i takva država je cilj SDA i nacionalni program Bošnjaka", rekao je Izetbegović.

Ajanović: BiH evropska država

Irfan Ajanović, drugi kandidat za predsjednika SDA i jedan od osnivača stranke, poručio je da, koliko je ovo Kongres SDA, toliko je za njega obilježavanje 25 godina uspješnog rada SDA.

"Po mudrošću Alije Izetbegovića, prijatelji su odbranili BiH. Svi patrioti, neovisno koji su partiju slijedili odbranili su zemlju, ali odbranu je vodila politička snaga SDA i desilo se čudo bh. otpora. Danas je tačno gotovo u sat rahmetli Alija Izetbegović predstavio Programsku deklaraciju SDA. U svom postojanju nisam do tada osjetio dublja domoljubska osjećanja. I danas nosim ista ta osjećanja", kazao je Ajanović.

Dodao je da su ta osjećanja nadahnuta "genetskim kodovima da čuvamo BiH".

"Glavni odbor me kandidirao za predsjednika SDA učinivši me ponosnim. Rezolucije i deklaracije koje ćemo usvojiti iskazaće kontinuitet politika SDA, a one se temelje na nastojanjima da BiH bude evropska država. Ko god bude predsjednik SDA ti dokumenti će biti programi i naša vodilja", kaže Ajanović.

Mehmedović: Stvarajmo bolju SDA

Šemsudin Mehmedović, treći kandidat za predsjednika SDA, poručio je da je moto njegovog današnjeg obraćanja "mijenjajmo sebe da bi promijenili SDA".

"Stvarajmo bolju SDA. SDA je moj jedini politički izbor. Povjerenje i opredjeljenje. Kao član dijelio sam njenu sudbinu i sve izazove koje smo prolazili. Nisam bio pošteđen spletki, a ponekad je to dolazilo iz same stranke. Uvjeren sam da moja i vaša stranka može i mora puno bolje", rekao je Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije