BiH

Izetbegović: Za SDA na nivou BiH partner samo Savez za promjene

Izetbegović: Za SDA na nivou BiH partner samo Savez za promjene
Izetbegović: Za SDA na nivou BiH partner samo Savez za promjene

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da će SDA ići u formiranje vlasti na nivou BiH sa strankama okupljenim u Savezu za promjene bez obzira na to da li će koalicija "Domovina" postići dogovor o učešću u novoj Vladi Republike Srpske.

Izetbegović je prije početka sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu rekao novinarima da SDA prije svega želi da vidi "da li je dobrodošla i da li ima poziv da uđe u novu Vladu" od stranaka koje će formirati vlast.

"Mislim da bi bilo dobro i za njih i za nas da uđemo u novu Vladu. Mi ćemo biti stabilizacioni faktor, trudićemo da sve stvari u BiH na svim nivoima što bolje funkcionišu, da ova situacija u kojoj odavno živi narod počne nabolje da se mijenja", pojasnio je on.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio izričit u stavu da HDZ neće biti kočnica i usporavati procese u BiH, Izetbegović je rekao da SDA računa na ovu stranku u formiranju vlasti na nivou BiH, Federacije i kantonalnih skupština, te da ne vidi da će u tome biti problema.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović rekao je novinarima da je delegacija koalicije "Domovina" danas u razgovoru sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom o novom mandataru Vlade Srpske iznijela svoja očekivanja od nove Vlade Srpske.

"To je da bude ukinuta diskriminacija nesrpske djece u srednjem i osnovnom obrazovanju, da bude ukinuta odluka o provjeri prebivališta koja na negativan način tretira povratničku populaciju i da bude pojačano zapošljavanje te populacije u javne institucije", naveo je on.

Prema njegovim riječima, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik spreman je da razgovara o učešću koalicije "Domovina" u novoj Vladi Srpske, ali je neizvjesno u kojem kapacitetu.

"O bilo kakvom učešću koalicije 'Domovina' u Vladi Srpske odlučivaće stranke koje je čine - SDA, DF, SBB i SBiH. Ovi razgovori ne dovode u pitanje sporazum koji je SDA poptpisala sa DF-om i Savezom za promjene za formiranje vlasti na nivou BiH", pojasnio je on.

Osmanović je rekao da nema dileme da će ime mandatara Savjeta ministara BiH predložiti SDA.

"Procedura će ići ovom redom: Kadrovska komisija SDA, Kolegijum i Predsjedništvo SDA. Prema nekim spominjanjima, očigledno je i da sam ja u igri za to mjesto", rekao je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije