BiH

Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog referenduma u RS

Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog referenduma u RS
Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog referenduma u RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Teške riječi, međusobna optuživanja, pa čak i najave novih sudskih tužbi, obilježili su današnji dan povodom zakazivanja referenduma o Danu RS za 25. septembar.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, od Ustavnog suda BiH je zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS o zakazivanju referenduma, do konačne odluke tog suda po njegovom zahtjevu.

U svom zahtjevu Izetbegović je naglasio da je Ustav BiH nadređen svim pravnim aktima entiteta, te da je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da 9. januar ne može biti određen za Dan RS.

"Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine RS i postupak njenog provođenja krše Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo za BiH. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka BiH prvenstvena je obaveza državnih institucija BiH", naglasio je on.

Slične apelacije su odvojeno podnijeli Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine, i Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

S druge strane, Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon razgovora s Petrom Ivancovom, ambasadorom Rusije, rekao je da nema odustajanja od referenduma, a kako je saopšteno nakon susreta, Ivancov je iznio stav Rusije da RS ima pravo na referendum.

I srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić je rekao da Izetbegović ne može sam u ime institucije Predsjedništva pokretati pitanja ustavnosti, pa ni o održavanju referenduma o Danu RS.

"Instituciju mogu predstavljati samo sva tri člana Predsjedništva ili Savjet ministara u cjelini, a oni ovim povodom nisu imali nikakav stav", istakao je Ivanić, te je ocijenio da je sve što se događa povodom referenduma postalo potpuno besmisleno i da proizvodi ogromnu tenziju.

"Rekao bih da su potezi koje Izetbegović vuče najbolja reklama za potrebu organizovanja referenduma", rekao je Ivanić i dodao da će biti zanimljivo vidjeti kako će Ustavni sud BiH reagovati na Izetbegovićevu apelaciju.

"Uvjeren sam da Izetbegović već računa na svoja dva člana kao one koji će ga podržati, jer kao bivši visoki funkcioneri SDA sumnjam da će biti u stanju da kažu drugačiji pogled", ocijenio je Ivanić.

Povodom referenduma oglasio se i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je u pismu članice Savjeta za implementaciju mira pozvao da "hitno i bez odlaganja spriječe radikalnu, secesionističku i antiustavnu politiku Banjaluke".

"Ukoliko OHR dopusti održavanje referenduma u RS o 9. januaru, smatraćemo ovu instituciju suvišnom i bez ikakve uloge u našem društvu. Tada ćemo znati da ta institucija ne postoji zbog interesa BiH, očuvanja mira i stabilnosti, već isključivo zbog sebe", istakao je Salkić.

To će biti znak, kako je upozorio, da "put ka bezbjednosti i zaštiti građana i države BiH moramo tražiti na drugi način i na drugom mjestu", ne precizirajući na šta je mislio.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da referendum ne može odgoditi spor pred Ustavnim sudom BiH protiv RS.

"Očekujem od Ustavnog suda BiH da se prvo oglasi o onome što su tražile institucije Republike Srpske. Problem je na koji način se ovaj sud opredjeljivao, o čemu je odlučivao, šta je mišljenje o Danu Republike koje nam je dao, te zbog čega se ne oglašava o našem zahtjevu", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je 9. januar, kao datum za obilježavanja Dana Republike Srpske, utvrđen mnogo prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sve ovo je veliki atak na institucije RS i proces našeg degradiranja i razvlašćivanja. Prije nekoliko godina to su bila naša obilježja, sada je na redu Dan Republike, a onda će vjerovatno na dnevnom redu biti i naziv RS", dodala je Cvijanovićeva.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da će Izetbegovićev zahtjev biti tretiran kao i svaka druga građanska inicijativa. On je takođe tokom susreta s ruskim ambasadorom u BiH rekao da građani Srpske, kao i svi drugi narodi, imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim pitanjima koja su od njihovog vitalnog interesa.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Srpske, u skladu sa najvišim demokratskim principima, jednoglasno donijela odluku o raspisivanju repubičkog referenduma i da su ispoštovane sve ustavne i zakonske odredbe kako bi se provjerila volja građana u vezi s praznovanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština Srpske očekuje od Ustavnog suda BiH da odgovori na apelaciju u vezi s odlukom kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Karan traži izuzeće Arnautovića

Komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS podnijela je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izuzeće člana ove komisije Suada Arnautovića zbog političkih stavova kojima je u pitanje doveo svoju nepristrasnost, izjavio je predsjednik ove komisije Siniša Karan.

"Arnautović je, kao član CIK-a, posredstvom pisanog medija iznio stav ne samo o našem zahtjevu, koji još nije riješen, nego i o referendumu o Danu Republike. On je time prekršio Izborni zakon BiH, odnosno principe nezavisnosti i nepristrasnosti koji se direktno odnose na biračka tijela i izborne komisije", rekao je Karan.

Pojasnio je da sumnja u sposobnost Arnautovića da na nepristrasan i nezavisan način učestvuje u donošenju odluke CIK-a o zahtjevu za dostavljanje biračkih spiskova za sprovođenje referenduma. (Srna)

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije