BiH

Još nema pravde za "tuzlansku kolonu"

Još nema pravde za "tuzlansku kolonu"
Još nema pravde za "tuzlansku kolonu"

TUZLA - Sa bijelim ružama i svijećama u rukama, članovi porodica poginulih, učesnici vojne kolone i delegacije Vlade i Narodne skupštine RS danas su u Tuzli obilježili 23. godišnjicu od događaja na raskrsnici Brčanska Malta.

Tog petka, 15. maja 1992. godine, vojnici koji su se nalazili u kasarni "Husinska buna" napuštali su Tuzlu i povlačili se ka Bijeljini, a oko 19 časova došlo je do pucnjave koja ni 23 godine kasnije nije u potpunosti rasvijetljena.

Ono što porodice poginulih i učesnike "tuzlanske kolone" najviše boli je činjenica da za počinjeni zločin niko nije odgovarao.

"Obilježavamo 23 godine od stradanja nevinih i nedužnih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), koji su stradali samo zato što su bili legalni i legitimni vojnici bivše države. Nažalost, iako je bilo dogovoreno mirno povlačenje vojne kolone, Krizni štab opštine Tuzla to nije ispoštovao i za posljedicu smo imali stradanje 59 vojnika i ranjavanja njih 44", kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Savanović je naglasio kako se moramo sjećati prošlosti, odnosno da nam događaji iz prošlosti moraju biti opomena da ne zaboravimo svoju sadašnjost kako ne bismo izgubili svoju budućnost.

"Ponovo apelujem na sve narode u BiH da ojačaju svoju snagu duha i svijesti te da mir i sloboda nemaju alternativu", zaključio je Savanović.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, kazao je kako mu je izuzetno krivo što se ovakvi događaji obilježavaju pod policijskom pratnjom i policijskim kordonima.

"Pozivam na pijetet i poštovanje žrtava, jer svi predstavnici Srba iz RS i Srbije jednako pijeteta iskazuju prema srebreničkim i svim drugim žrtvama. Neka nam omoguće da ovakve datume obilježavamo dostojanstveno, odnosno da se više ne borimo za ravnopravnost mrtvih, jer sve su žrtve žrtve, bilo kome da pripadaju", rekao je Stevandić.

Učesnik "tuzlanske kolone" bio je Radojica Ilić, koji je 1992. godine imao 31 godinu. Dvadeset i tri godine kasnije Ilić kaže:

"Žalosno je da niko u ovom predmetu nije procesuiran. Ubijeno je stotinu nedužnih momaka, isto toliko osakaćeno, a Tužilaštvo BiH nije našlo nijedan momenat u svemu tome da bilo koga izvede pred lice pravde. Kao učesnik 'tuzlanske kolone' niti sam pozivan u Tužilaštvo BiH da dam izjavu, ali zato dobijam rješenja o obustavljanju istrage", rekao je Ilić.

Obilježen dan odbrane Tuzle

Kao i ranijih godina, u Tuzli je jučer u organizaciji grada Tuzla u 13 sati obilježen 15. maj 1992. godine kao dan odbrane grada. Položeni su vijenci i odata je počast ispred spomen-obilježja na Brčanskoj Malti, a postrojene jedinice nekadašnje Službe javne bezbjednosti Tuzla potom su prošetale do spomen-kompleksa na Slanoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije