BiH

Jovanović: Nova vlast da odbrani status RS

Jovanović: Nova vlast da odbrani status RS
Jovanović: Nova vlast da odbrani status RS

BEOGRAD - Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović izjavio je da nova vlast u Republici Srpskoj treba da bude čvrsta u odbrani dejtonskih principa, odnosno u odbrani statusa Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u susjedstvu Srbije.

"Imajući u vidu dosadašnji odnos državnog rukovodstva Republike Srpske prema Dejtonu i rezultate izbora, uveren sam da će Republika Srpska istrajati na odbrani dejtonskih principa, a to pre svega znači na ravnopravnosti dva entiteta, tri konstitutivna naroda i principu konsenzusa u donošenju svih važnijih odluka", rekao je Jovanović za Srnu. 

On je istakao da to kakva će biti vlast u Republici Srpskoj zavisi isključivo od političkih snaga Srpske, ali da, bez obzira na to ko formira vlast u Republici, ima moralnu obavezu i prema budućnosti da se bori beskompromisno za poštovanje i cjelovitu primjenu Dejtonskog sporazuma. 

Jovanović je ocijenio da se mora okončati status BiH kao mandatarne teritorije, a svi predstavnici zapadne demokratije, uključujući i visokog predstavnika, moraju se ponašati prema Banjaluci i Sarajevu kao branioci Dejtonskog sporazuma, a ne kao njegovi rušioci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije