BiH

Jurić: Prijetnje terorizmom ozbiljno shvatiti

SARAJEVO - Prijetnje terorizmom su ozbiljne i policijske agencije, tužilaštva, odnosno organi gonjenja neće uspjeti da sami odgovore na ovaj problem bez uključivanja šire društvene zajednice, izjavio je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mile Jurić.

Jurić je napomenuo da uspjeha neće biti bez globalnog i interdisciplinarnog pristupa rješavanju problema terorizma.

"Policijske agencije, tužilaštva, odnosno organi gonjenja, neće sami uspjeti da riješe pitanje terorizma bez uključivanja šire društvene zajednice - vjerske, akademske, ali i porodice kao temelja društva", naveo je Jurić.

On je rekao da su ljudski resursi najznačajniji resursi kojim raspolaže bezbjednosni sektor u suprotstavljanju bezbjednosnim izazovima u BiH, posebno kada je riječ o terorizmu, korupciji i organizovanom kriminalu.

"Oni su svakim danom sve ekstremniji, sofisticiraniji, i sve su teže posljedice po društvo u kome živimo. Zato je od suštinske važnosti da u jednom mjestu objedinimo policijske agencije i akademsku zajednicu, jer svi ovi oblici kriminaliteta zahtijevaju širi društveni pristup njihovom rješavanju", rekao je Jurić novinarima, uoči 15. međunarodne konferencije "Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sistema bezbjednosti".

On je napomenuo da su, prema zakonima, sve policijske agencije odgovorne na saradnju, ali da se otvara i pitanje dobre volje i kapaciteta za saradnju.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić ocijenio je da BiH ima zavidan nivo i zavidan kapacitet ljudi koji mogu odgovoriti zadacima koji su postavljeni pred njih.

"Međutim, novi pojavni oblici kriminaliteta, koji nisu bili imanentni u proteklom periodu, zahtijevaju posebne specijalizacije koje doprinose podizanju sigurnosti na veći stepen", naveo je Ahić.

On je istakao da se priče o terorističkim prijetnjama i terorističkim aktima moraju shvatiti maksimalno ozbiljno.

"Potenciranje od onih koji provode zakon i preventivno djeluju je jedan veoma važan aspekt, posebno bezbjednosnih agencija, ali i kriminalističko-obavještajnih odjeljenja koji se nalaze unutar Sipe", rekao je Ahić.

On je ukazao da za ovakav oblik prijetnje sve mjere moraju biti podignute na maksimum, jer i mnogo uređenije zemlje od BiH imaju problem sa terorizmom.

"Zato svi mi, kao građani, moramo shvatiti da su pretres stana, informativni razgovor, nešto normalno i da ne pravimo dramu", naglasio je Ahić, napomonjiću da u takvim akcijama i policijski službenici moraju biti veoma senzibilni, pogotovo u područjima sa povratničkom populacijom.

"Policijski službenik je simbol države, i bez obzira sa kog je nivoa tako se mora parcipirati", ukazao je Ahić.

Na konferenciji je istaknuto da je tema izuzetno aktuelna, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se savremena društva, uključujući i ono u BiH, suočavaju sa mnogobrojnim bezbjedosnim izazovima koji doprinose stvaranju kompleksnog bezbjednosnog ambijenta.

Konferencija je okupila veliki broj domaćih i inostranih predstavnika akademske zajednice iz oblasti kriminologije, kriminalistike i bezbjednosti.

Konferencija se održava u okviru tradicionalne manifestacije "Dani kriminalističkih nauka", a u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije Univerziteta u Sarajevu, Instituta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije, u saradnji sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije