BiH

Kad bi se odrekli po 10 KM, uštedjeli bi milione

Kad bi se odrekli po 10 KM, uštedjeli bi milione
Kad bi se odrekli po 10 KM, uštedjeli bi milione

SARAJEVO - Potrošnjom samo 10 KM manje mjesečno na reprezentaciju, službena putovanja i telefone na svim nivoima u BiH napravila bi se milionska ušteda, ali funkcioneri će ipak nastaviti liječiti svoje komplekse dolaskom na funkciju i neće se domaćinski ponašati prema javnom novcu.

Tvrde to neki analitičari nakon što je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko odlučio putovati na Tajland ekonomskom umjesto biznis klasom pa je avio-kartu iz državne kase platio 1.500 KM umjesto 6.000 KM. Time je na ovoj karti ušteđeno 4.500 KM, koje su mnogim građanima nezamislive.

"Ovaj primjer treba svi da prate. Apsurd je da se ono što je normalno ističe kao primjer. Daj bože da se svi budu isto ponašali. Njih je sramota izaći iz fabije jer 'šta će reći ljudi'. Misle da autoritet dižu ako izađu iz luksuznog auta, ali to samo pokazuje njihovu halapljivost', kazao je politički analitičar, nekadašnji sudija i član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić.

Istakao je da je problem što se veliki broj funkcionera na svim nivoima ne ponaša prema državnom novcu kao prema privatnom.

"Niko neće svojim novcem kupiti audi A8, ali hoće državnim. Neće od svog novca uzimati najskuplje hotele. Neće razmišljati da su to pare građana koje su im date na upravljanje s pažnjom dobrog domaćina. Ako se uzme u obzir koliko ih ima u opštinama, kantonima, entitetima, državnom nivou, u svim institucijama, onda se može reći da bi se uštedjeli milioni da na reprezentaciju umjesto 500 KM mjesečno potroše 490 KM", dodao je Šehić.

Primjer koji očito nije mnogo dotakao dužnosnike je to da je službeni auto pape Franje ford fokus, kojim je bio i u Sarajevu, dok članovi Predsjedništva BiH kasnije kupuju luksuzne audije vrijedne i po 200.000 KM. Prema revizorskom izvještaju, samo u prošloj godini u institucijama BiH za putne troškove u inostranstvu utrošeno je oko 9,6 miliona KM, oko 12,5 miliona KM za upotrebu vozila, a oko 7,1 milion KM za PTT.

Ivica Ćavar iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja prati rad vlasti, istakao je da se nada da će se javni dužnosnici, koje građani dobro plaćaju u kriznim vremenima, konačno početi ponašati odgovorno i moralno.

"Jusko je prije toga smogao snage da se, kada je napravio gaf na mostu na Savi i rekao 'koridor ve-ce' umjesto 5c, ispriča odmah javnosti. Dakle, za kratko vrijeme je u dva slučaja pokazao odgovornost. Mislim da će to kod nekih biti motiv. Moguće je da ima još primjera, ali se za njih ne zna. Dužnosnici ne treba da se stide putovati ekonomskom klasom. Najbukvalniji prevod riječi ministar je sluga naroda", rekao je Ćavar te istakao da bi ogromne uštede bile samo na putovanjima kada bi svi postupili kao Jusko.

Podsjetio je da se u nekim zemljama, kao što su Slovenija i Austrija, javno objavljuje gdje je ko putovao, kako i ko je to sve platio.

Da primjer Juska, koji je odbio i službeno vozilo, ne smije biti usamljen, slažu se i neki od parlamentaraca.

"Mogu se reducirati troškovi putovanja i na ovaj način. Marka po marka, sabere se. U revizorskim izvještajima uvijek imamo iste pojave, iste greške, ali se za njih uvijek nađe opravdanje. Ima opravdanih putovanja, ali i prostora za smanjiti troškove. Kada dođe na red budžet otvoriće se rasprava o tome", smatra Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu bh. parlamenta i član Komisije za finansije i budžet, koja razmatra i revizorske izvještaje. Fazlić kaže da on nije nigdje putovao.

Iz Juskovog kabineta rekli su da ministar ne smatra svoj potez važnim objave, ali da smatra da treba raditi uštede gdje god se to može.

Dozvoljeno sve što nije zabranjeno

U izvještaju državnih revizora o izvršenju budžeta BiH za prošlu godinu između ostalog je naznačeno da su pravilnici koji se odnose na reprezentaciju, telefone i upotrebu službenih auta kreirani tako da dobrim dijelom otvaraju mogućnosti za nenamjensko korištenje javnih sred-stava.

"Brojni su slučajevi u praksi gdje klijenti sve ono što decidno nije zabranjeno ili propisano shvaćaju kao dopušteno i uzimaju sebi za pravo da takva pitanja regulišu svojim internim aktom ili se ponašaju dosta komotno. Navedeno generiše problem, domino efekat, gdje se čelnici institucija rukovode logikom 'ponašaj se poput svih drugih'", stoji u ovom izvještaju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije