BiH

Kafe-aparat prizemljio premijera

Kafe-aparat prizemljio premijera
Kafe-aparat prizemljio premijera

SARAJEVO - Avion "Austrian Airlinesa" u kojem se nalazila delegacija iz BiH, na čelu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem, 15 minuta od polijetanja morao je prinudno da sleti u Vašington.

Avion je prinudno sletio zbog tehničkog kvara. Brzom reakcijom avion je spušten na pistu, povrijeđenih nije bilo, a na lice mjesta ubrzo su stigli i vatrogasci. Najmanje 50 vatrogasaca odmah je počelo gasiti požar.

"Premijer Novalić i delegacija su dobro. Došlo je do požara u avionu, kažu da je izbio na kafe-aparatu, a delegacija bi u utorak iz Vašingtona trebalo da krene u Sarajevo", kazali su "Nezavisnim" u Uredu premijera Federacije BiH.

Bh. delegacija vraćala se sa zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u glavnom gradu SAD.

U delegaciji su se, pored Novalića i Kozarića, nalazili i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga i dva savjetnika.

Svi su smješteni u hotel te im je naknadno zakazan novi let. Kako se saznaje, svi su dobro, ali su bili u šoku. Delegacija BiH trebalo bi sutra da stigne u Sarajevo.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, javio se novinarima i rekao da je bilo problema, ali da je sve dobro završilo.

"Avion je poletio s aerodroma u Vašingtonu i poslije 45 minuta je javljeno da se zbog tehničkih problema mora prinudno vratiti na aerodrom u Vašingtonu. Poslije smo saznali da se zapalio kafe-aparat. Nakon slijetanja su stigle vatrogasna služba, policija i hitna pomoć. Mi smo sat-dva čekali u autobusima, nakon čega su nas obavijestili da je avion neispravan", kazao je Kozarić.

On je dodao da su putnici koji su sjedili bliže čuli sirenu i osjetili dim koji se pojavio u repu, gdje se navodno nalazi kafe-aparat, te je potvrdio da u avionu nije bio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je otputovao dan ranije.

Delegacija iz Republike Srpske otišla je avionom "Lufthanse", preko Minhena.

Delegacija BiH prisustvovala je proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje je trajalo od 17. do 19. aprila.

Dim u rerni?

Peter N. Tir, direktor za korporativnu komunikaciju "Austrian Airlinesa", izjavio je za N1 da požara na letu OS94, na relaciji Vašington - Beč, nije bilo.

"Dim koji se pojavio je najvjerovatnije prouzrokovan ostacima hrane koja je ostala u rerni pa je prilikom uključenja i zagrijavanja došlo do dima", naveo je Tir, koji je demantovao da se radilo o požaru na jednom od motora boeinga 777.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije