BiH

Karadžić: Ignorisati pozive na odmazdu zbog svjedočenja Milinića

Karadžić: Ignorisati pozive na odmazdu zbog svjedočenja Milinića
Karadžić: Ignorisati pozive na odmazdu zbog svjedočenja Milinića

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izrazio je uvjerenje da će vlasti u BiH ignorisati pozive na odmazdu usmjerenu ka službeniku Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH Gordanu Miliniću, zbog njegovog svjedočenja u predmetu "Karadžić".

Karadžić je u pismu ambasadoru BiH u Holandiji Ahmetu Haliloviću reagovao na pozive Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike da se zbog svjedočenja u Hagu otpusti službenik MIP-a BiH Gordan Milinić, ističući da je prema pravilima Tribunala kažnjivo zastrašivati svjedoka.

"Ukazujem na pravilo 77 Pravila procedure i dokaza Tribunala, prema kojem je kažnjivo prijetiti, zastrašivati ili na drugi način ometati svjedoka koji je dao iskaz tokom procesa pred sudskim vijećem", napomenuo je Karadžić.

On je podsjetio i da se, prema pravilima Tribunala, može imenovati tužilac prijatelj suda radi istrage navoda o sličnim postupcima, za šta je predviđena kazna do sedam godina zatvora i novčana od 100.000 evra.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zatražio je ranije u otvorenom pismu od Predsjedništva i MIP-a BiH da Milinić bude otpušten, jer je "ponizio integritet žrtava i svjedoka agresije na BiH i genocid izvršen nad njihovim građanima".

Milinić je nekadašnji ambasador BiH u Rusiji i trenutno je zaposlen u MIP-u BiH.

Vezane vijesti:

Svjedok: Srebrenica muslimanska namještaljka i podvala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije