BiH

Kebo zatražio pomoć od Bramerca

Kebo zatražio pomoć od Bramerca
Kebo zatražio pomoć od Bramerca

SARAJEVO - Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo zatražio je pomoć glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, jer sumnja da materijal u vezi sa predmetom "Sakib Mahmuljin, Šefik Džaferović i drugi", koji je dostavio Tužilaštvu BiH, neće biti ni pročitan.

"To implicira da u tom slučaju neće biti konkretne radnje, kako to nalažu procedure", naveo je potpredsjednik FBiH u pismu upućenom Bramercu.

Kebo ističe da je dobio nove važne dokaze, ali da ne vidi smisao daljeg slanja dokumentacije Tužilaštvu BiH kada neće biti pročitani, niti će biti ispitana njihova pravna snaga.

On je zatražio od Bramerca pomoć da se u pravosudnim institucijama napravi inventura haških predmeta koji su im proslijeđeni kako veliki dio njih ne bi stajao u ladicama.

Posebnu pažnju skrenuo je na činjenicu da postoji ogroman politički pritisak na pravosudne institucije, posebno od pojedinaca, odnosno vrha SDA.

Kebo ističe da to sprečava bitnu stvar za BiH - da se dođe do istine, što je jedini načina za pomirenje i stabilnost BiH.

Potpredsjednik FBiH obavijestio je glavnog haškog tužioca da su neki svjedoci, koji su potvrdili tačnost dostavljene dokumentacije, napadnuti i zastrašivani kako bi se spriječilo da se dođe do istine koja ne ide u prilog pojedincima i dnevno političkoj svrsi.

Kebo je naglasio da se vodi organizovana kampanja SDA i dijela Islamske zajednice BiH na satanizaciji njega i svih onih koji se bore za pravdu, istinu i pomirenje naroda BiH, jedinom putu ka njenom miru i stabilnosti.

On je ukazao i na primjere nasilja prema neistomišljenicima, "što itekako ometa evropski put BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije