BiH

Kej Bejli Hačison: BiH ako želi, moći će postati članica NATO-a

Kej Bejli Hačison: BiH ako želi, moći će postati članica NATO-a
Foto: N.N. | Kej Bejli Hačison: BiH ako želi, moći će postati članica NATO-a

BRISEL - Sve zemlje zapadnog Balkana koje sprovedu potrebne reforme moći će u perspektivi postati članice NATO-a ako to budu željele, rekla je Kej Bejli Hačison, ambasadorka SAD pri NATO-u, u telefonskoj konferenciji sa novinarima evropskih redakcija.

Na pitanje "Nezavisnih" kakav je stav nove administracije u SAD o mogućem članstvu BiH, Hačisonova je rekla da je na BiH da sprovede reforme i, ako tako odluči, postane članica.

"SAD imaju snažne i dugogodišnje odnose sa BiH. Ja sam mnogo puta bila u BiH kao američki senator. Nadam se da će se BiH posvetiti reformama i da će biti u mogućnosti da sastavi plan kojim će započeti proces pristupanja u budućnosti", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje "Dnevnog avaza" da li zna za naoružavanje u RS, ona je rekla da joj to nije poznato, ali da će provjeriti o čemu se radi.

"Mi se svakako nadamo da će BiH biti u stanju da napravi plan reformi koji će uključivati sve i manjinske i većinske etničke grupe, a koji će od BiH napraviti stabilnu demokratiju", izjavila je ona u odgovoru na ovo pitanje.

Za Makedoniju je rekla da postoje prepreke u ovom trenutku, posebno kad se radi o imenu zemlje, ali je izrazila nadu da će sprovesti potrebne reforme i postati sljedeća članica Alijanse.

Govoreći o Rusiji, ona je izrazila nadu da će se Rusija vratiti poštovanju međunarodnih ugovora, te napustiti teritoriju Ukrajine i poštovati suverenitet te zemlje.

Kada se radi o predstojećem sastanku ministara odbrana zemalja članica NATO-a u Briselu, rekla je da će neka od pitanja biti veće učešće svih članica u odbrambenim troškovima NATO-a, odnosima s EU, posebno kada se radi o kretanju vojnih formacija kroz granice zemalja unutar EU, te o zajedničkoj odbrani od terorizma, internet prijetnji i hibridnih aktivnosti, za koji je posebno prozvala Rusiju. 

Dodala je i da će SAD obnoviti svoj nuklearni arsenal, ali da će ostati u okviru postojećih međunarodnih ugovora o ograničavanju nuklearnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije