BiH

Ključno ko će povući srpskog kandidata

Ključno ko će povući srpskog kandidata
Ključno ko će povući srpskog kandidata

SARAJEVO - Ključni problem koji koči uspostavljanje izvršne vlasti u Federaciji, a samim tim i na nivou BiH, jeste navodni dogovor SDA i HDZ-a o donošenju pravilnika o načinu rada Vlade FBiH, kojim bi Demokratska fronta u potpunosti bila eliminirana iz sistema odlučivanja i donošenja ključnih odluka.

Prema saznanjima "Nezavisnih", pravilnikom bi bila predviđena klauzula prema kojoj bi se odluke u Vladi FBiH donosile većinom, uz po jednog prisutnog ministra iz sva tri naroda, zbog čega DF smatra da bi HDZ, u tom slučaju, sa svojih pet Hrvata i jednim Srbinom bio ključni faktor u odlučivanju i faktički jedini parnter SDA.

To je ključni razlog zašto DF sve vrijeme krize od HDZ-a odsudno traži korekciju u etničkom kandidiranju u Vladu Federacije, odnosno da umjesto jednog srpskog kandidata predloži šestog Hrvata (uz pet postojećih).

CILJ

Istovremeno, DF je ciljano imenovao Hrvata Slavka Matanovića na ministarsku poziciju u Vijeću ministara (resor prometa i komunikacija), s obzirom na to da je sistem odlučivanja u Vijeću ministara već takav.

Dakle, odluke se donose većinski, uz obavezno prisustvo po jednog ministra iz sva tri naroda. Budući da je DF-ov Matanović Hrvat, HDZ u ovom slučaju ne bi igrao nikakvu ulogu, niti bi mogao da spriječi donošenje odluka. Zbog svega ovoga partija Dragana Čovića imenovala je također Hrvata za Matanovićevog zamjenika pa se sada vodi paralelni psihološki rat između dvije partije na dva fronta.

Informacije "Nezavisnih" je potvrdio i sagovornik iz DF-a, koji je zbog jučerašnjih pregovora među akterima insistirao na anonimnosti.

"Tačno je da je ključno pitanje ko će povući srpskog kandidata za Vladu Federacije. DF insistira da HDZ koriguje ovu nominaciju, jer je takav dogovor i postignut. Ako toga ne bude, neće biti ni novog sastava Vlade Federacije, barem što se tiče nas", rekao je naš sagovornik.

Da su saznanja "Nezavisnih" i te kako utemeljena, potvrdila je i izjava Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i aktuelnog lidera ove stranke.

STAV

On je nakon jučerašnjeg sastanka sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, potvrdio da će Komšiću prenijeti konačni stav SDA i HDZ-a o tome kako da kriza u vezi sa neustavnom raspodjelom pozicija bude prevaziđena.

"Sa Čovićem sam razgovarao o nečemu što je na tragu rješenja, a večeras (četvrtak) ili sutra (danas) vidjet ću se sa gospodinom Komšićem i, nadam se, krenuti u razrješenje situacije koju imamo u vezi sa imenovanjem sastava Vlade FBiH i Vijeća ministara", rekao je Izetbegović novinarima.

Iako nije mogao da govori o detaljima, on je dodao kako je jedna od mogućnosti da se Srbin Milan Mandilović, inače DF-ov kandidat za ministra rada i socijalne politike, izjasni da je iz reda ostalih.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, poručio je juče u Sarajevu da, ukoliko do utorka ne bude formirana Vlada FBiH i Vijeće ministara, neće više biti ni koalicije (SDA, HDZ BiH, DF).

"Ako se sve ne riješi do utorka, onda možemo objaviti da koalicija ne postoji", rekao je Čović naglasivši da smatra da je riječ o "svjesno organiziranoj blokadi".

Potvrdio je da je razgovarao sa Mladenom Ivanićem, liderom PDP-a, i Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA, te da su oni saglasni da do utorka bude imenovan novi sastav Vijeće ministara BiH, ali i Vlade FBiH.

"Tek onda bi se moglo razgovarati o budžetu Federacije BiH, kako bi on bio pripremljen i od nove izvršne vlasti. Ne treba da izađemo iz trećeg mjeseca, što se tiče izvršne vlasti", kazao je Čović.

PROBLEM

Dodaje da postoji problem u komunikaciji te naglašava da će svi međusobno razgovarati kako bi otklonili "izmišljene probleme oko nacionalnih struktura". Smatra da je evidentno da neko vještački to unosi u cijeli proces da bi se proces blokiranja vlasti nastavio.

Upitan da li je jedno od rješenja to što je i CIK BiH potvrdio da se Milan Mandilović na prošlim izborima izjašnjavao kao ostali, on je kazao da je to poznato i da je nacionalno izjašnjavanje u BiH "plutajuća kategorija".

"Svako može da se izjasni kako želi i o tome da li pripada nekom od konstitutivnih naroda ili ne, kao u ovom slučaju. Svaka od strana je prije potpisivanja imena članova federalne vlade od strane predsjednika i potpredsjednika FBiH trebalo, ako ima nešto sporno, kazati, a ne doći na Predstavnički dom i otvoriti to pitanje", rekao je Čović, koji i dalje ostaje kod svog stava da će u Vladu FBiH predložiti pet Hrvata i jednog Srbina.

"Ne vidim nijednog razloga da ne imenujemo Vladu FBiH ako znamo da HDZ-u pripada šest mjesta. Možemo da, od onih koji su predloženi, vidimo šta je ko po nacionalnosti ako se želi tako raspravljati. Nekima nekad smeta brojanje krvnih zrnaca pa to tako naglašavaju i kada smo došli na sjednicu parlamenta neko se poigrao sa tim krvnim zrncima", rekao je Čović i dodao da su imena kandidata tu i da, ako ima nešto problematično i treba nešto mijenjati, onda treba reći šta je problematično pa će se to korigovati.

"Nikakvu provjeru Vlada FBiH ne treba, sve možemo završiti za pet minuta i samo je pitanje da li to neko stvarno želi ili ne", poručio je Čović te dodao da svi predloženi kandidati mogu biti mijenjani, a da ni HDZ ne bježi od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije