BiH

Ko je sve do sada osuđen zbog zločina u Srebrenici

Ko je sve do sada osuđen zbog zločina u Srebrenici
Ko je sve do sada osuđen zbog zločina u Srebrenici

HAG - Za zločin u Srebrenici, osim današnje doživotne robije generalu VRS Zdravku Tolimiru, do sada je doneseno više pravosnažnih presuda.

Bivši zapovjednik Drinskog korpusa general Radislav Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida. Za pomaganje u istrebljenju na tom području osuđeni su i komandant Bratunačke brigade Vidoje Blagojević na 15 godina zatvora i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić na devet godina zatvora.

Za učestvovanje u srebreničkim ubistvima pomoćnik za bezbjednost Bratunačke brigade Momir Nikolić osuđen je na 20 godina zatvora, a pripadnik VRS Dražen Erdemović kao neposredni izvršilac zločina osuđen je na pet godina zatvora.

Načelnik štaba i zamjenik komandanta Zvorničke brigade Dragan Obrenović osuđen je na 17 godina za progon i ubistvima Bošnjaka na području Srebrenice.

Nepravosnažno su za genocid u Srebrenici na kaznu doživotnog zatvora osuđeni komandanti u VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara i taj je postupak u žalbi.

Načelnik za bezbjednost u Zvorničkoj brigadi Drago Nikolić osuđen je za pomaganje genocida na 35 godina zatvora, zamjenik komandanta specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin za pomaganje i podržavanje istrebljenja osuđen je na 17 godina zatvora. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava i progona osuđen je na 13 godina zatvora, načelnik odjela za operativno-nastavne poslove VRS Radivoje Miletić osuđen je za ubistva i progon u Srebrenici na 19 godina zatvora a Mladićev pomoćnik komandanta za moral Milan Gvero za progon na pet godina zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora, među ostalim, i zbog pomaganja i podržavanja zločina protiv bošnjačkog stanovništva u Srebrenici. Svi su ti postupci u žalbenoj fazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije