BiH

Koalicija SNSD -DNS - SP ima 44 glasa

Koalicija SNSD -DNS - SP ima 44 glasa
Koalicija SNSD -DNS - SP ima 44 glasa

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, potvrdio je da koalicija, koju čine SNSD, DNS i SP, ima 44 glasa za izbor rukovodstva Narodne skupštine RS, čime ima i apsolutnu većinu, a koja će biti manifestovana u ponedjeljak na konstitutivnoj sjednici NS RS.

"Tu su i dva poslanika koje predvodi Adam Šukalo, lider NS, kao i još dva poslanika koji nisu bili u ovoj političkoj grupaciji. Mi ćemo sa najmanje 44 glasa završiti izbor skupštinskog rukovodstva i Vlade", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ocijenio da je SDS u očaju i da pokušava da očuva strukturu ne birajući sredstva, zbog čega je potpisao sporazum sa koalicijom "Domovina" o zajedničkom nastupu u NS RS.

Dodik je rekao da je "Domovina", politički gledano, opasna grupacija za RS, te da je tu da "uđe u sistem kako bi ga unutra pokušala razoriti".

On je poručio da "Domovina" neće ostvariti cilj da u RS bude "jezičak na vagi" jer SDA nije potrebna za većinu koju imaju SNSD, DNS i SP.

"Nemam informaciju da je sporazum potpisan sa Savezom za promjene, nego sa SDS-om. Politička ljenost i spremnost da se sve što uradi SDS tretira kao potez Saveza za promjene vidljiv je i u činjenici da su sa SDA i DF sporazum potpisali kao političke partije, a ne kao Savez", rekao je Dodik, dodajući da SDS, u pokušaju da se očuva, više ne bira sredstva.

On je naglasio da vidi da je Emir Suljagić (DF) "glavni portparol SDS-a u Sarajevu", te da promoviše savez sa SDS-om, a ranije je promovisao ogroman kapacitet mržnje prema RS.

Željka Cvijanović, premijer RS, ocijenila je da su rukovodstva opozicionih partija dobro odmetnuta od članstva i "dobro polemišu s onima s kojim članstvo ne bi polemisalo".

Ocijenila je da se u fazi formiranja vlasti kao popularna tema nameće ona o kupovini glasova, ali da joj je, kako vrijeme odmiče, sve jasnije da nije bilo ni potrebno da se kupuju glasovi od opozicije.

"Dolaze oni sami, ne treba da ih se kupi, zbog toga što je politika koju opozicione partije sprovode jedna obezglavljena politika", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da očekuje da Savez za promjene u ponedjeljak, na prvoj sjednici Narodne skupštine RS, ima i više od 42 poslanika u svom bloku.

"Mi ćemo u ponedjeljak imati trenutak istine. Sve će biti jasno", uvjerava Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije