BiH

Konačno formirana državna vlast

 Konačno formirana državna vlast
Konačno formirana državna vlast

SARAJEVO - Imenovanjima Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH konačno je formirana izvršna vlast na državnom i federalnom nivou.

Predstavnički dom parlamenta BiH je na hitnoj sjednici potvrdio imenovanja ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za imenovanje je glasalo 26 poslanika, sedam poslanika SBB-a i SDP-a je bilo protiv, a poslanik HDZ 1990 Diana Zelenika bila je uzdržana.

Nakon glasanja, ministri i zamjenici ministara VM dali su svečanu izjavu.

IMENOVANI: Predsjedavajući novog saziva Vijeća ministara BiH je Denis Zvizdić (SDA), a njegovi zamjenici su ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ) i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS).

Na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH biće Igor Crnadak (PDP), Ministarstva sigurnosti Dragan Mektić (SDS), a Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović (SDA).

Za ministra pravde BiH izabran je Josip Grubeša (HDZ), a ministra komunikacija i transporta Slavko Matanović (DF).

Ministarske pozicije prvi put u Vijeću ministara BiH dobile su i dvije žene. Tako je Marina Pendeš (HDZ) izabrana za ministra odbrane, a Semiha Borovac (SDA) će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH biće Josip Brkić (HDZ),  zamjenik ministra finansija i trezora Mirsad Žuga (SDA), a zamjenici ministra odbrane su Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).

Delegati Predstavničkog doma dali su saglasnost i za imenovanje Đorđa Miličevića (NDP) za zamjenika ministra civilnih poslova BiH i Predraga Jovića (SDS) za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenika ministra pravde BiH imenovan je Nezir Pivić (SDA), zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević (HDZ), sigurnosti Mijo Krešić (HDZ), a prometa Saša Dalipagić (HDZ).

Koalicione političke stranke, SDA, HDZ, Savez za promjene i DF, nakon više od pet mjeseci uspjele su formirati izvršnu vlast na državnom nivou.

Plan

Zvizdić je kazao da će prvih sto dana rada Vijeća ministara BiH biti vezano za utvrđivanje programa rada Vijeća i realizaciju svih ciljeva i programskih aktivnosti koje je naveo u svom ekspozeu.

On je naglasio da sve dok ne bude imenovan generalni sekretar ne može se govoriti o zaokruženom imenovanju Vijeća, a koje je vezano za član koji propisuje da bi pripadnik iz reda ostalih trebalo da bude član Vijeća ministara BiH.

"Slijedi rad na Prijedlogu budžeta institucija BiH koji ćemo brzo staviti u proceduru usvajanja i naravno rad na svim aktivnostima koji spadaju u nadležnosti ministarstava koja su u sastavu Vijeća ministara BiH", rekao je Zvizdić.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da novi saziv Vijeća ministara treba da nastavi pozitivne tokove koji su počeli usvajanjem Zajedničke izjave o sprovođenju reformi na evropskom putu.

Šarović je rekao da je ovaj saziv Vijeća ministara dobio svoju šansu i da će sve učiniti da i Ministarstvo koje će voditi budu uspješni i odgovore svom zadatku.

"Kao ministar koji je bio na čelu MVTEO znam koji su prioriteti i potrebe. To je pitanje evropskog puta BiH i ispunjenje uslova za izvoz proizvoda u EU, podrška domaćoj proizvodnji, povećanje konkurentnosti zemlje, ekonomske slobode, privlačenje investicija, konkurentnost je preduslov za to", rekao je Šarović.

Veća bezbjednost

 Mektić je rekao da građani žele veću bezbjednost i prvo što će raditi u Ministarstvu i u bezbjednosnim agencijama jeste dodatna depoltizacija pogotovo menadžmenta i rukovodnih struktura u agencijama za sprovođenje zakona i da ojačaju princip odgovornosti.

On je istakao da nakon deset godina rada u bezbjednosnom sektoru smatra da bezbjednosna situacija u BiH ne može zadovoljiti potrebe građana.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SNSD-a i DNS-a jer, istakao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a, smatraju da je ovakvim imenovanjem prekršen Zakon o Savjetu ministara.

Košarac je istakao da je imenovanje Vijeća ministara BiH nezakonito i nelegalno, jer su prekršeni zakonski rokovi, a da je nedostatak pripadnika "ostalih" u redu ministarskih pozicija protivan Ustavu BiH.

Kaže da je novi saziv Vijeća ministara BiH "krnji" jer nije na vrijeme predložen zamjenik ministra transporta i komunikacija.

Prije sjednice Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH je u Sarajevu dala preporuku Predstavničkom domu za potvrđivanje ministara i zamjenika koje je predložio Zvizdić. Zbog ocjene da su prekršeni Ustav i Zakon o Savjetu ministara, sjednicu Komisije napustili su predstavnici SNSD-a Lazar Prodanović i DNS-a Jovan Vukovljak.

Prodanović je kazao da ne želi učestvovati u izboru Vijeća ministara BiH koje nije u skladu sa zakonskim odredbama. Prodanović je kazao da nisu ispoštovani rokovi o formiranju Vijeća ministara BiH koje definiše Zakon o Vijeću ministara BiH.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, u svom izlaganju kandidatima i poslanicima u Predstavničkom domu FBiH poručio je da treba da prihvate ispruženu ruku EU, te da poslanici, ali i građani ne mogu očekivati da ova vlada ima čarobni štapić i rješenje za sve ekonomske probleme.

"Naravno, svi mi želimo da građanima obezbijedimo normalan život, što nije nimalo jednostavno", rekao je Čavara.

Fadil Novalić, novoimenovani premijer FBiH, predstavljajući ekspoze rekao je da će se fokusirati na ekonomske reforme. Naveo je da su uzroci trenutnog lošeg ekonomskog stanja nezaposlenost, nezgrapan odgovor na ekonomsku krizu 2008. godine i pad stranih investicija. Upoređujući podatke javne potrošnje u FBiH sa stanjem u Hrvatskoj, Novalić je istakao da će prva mjera biti donošenje moratorijuma na zapošljavanje u javnom sektoru.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, informisao je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma FBiH poslanike o tome da su Čavara i potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpisali odluku o imenovanju federalne vlade.

Potvrđena nova Vlada FBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) potvrdili su danas novu Vladu FBiH.

Za potvrđivanje nove Vlade FBiH glasalo je 57 poslanika, protiv su bila 22, dok je uzdržano bilo pet poslanika.

Novi premijer FBiH Fadil Novalić i ministri su pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položili svečanu zakletvu, čime je i službeno počeo da teče mandat nove federalne Vlade.

Tokom rasprave opozicija je kritikovala ekspoze federalnog premijera, ističući da ništa od onog što je preloženo nema utemeljenje u budžetu FBiH, kao i da je sam proces formiranja vlasti vođen neodgovorno.

Salim Halilović iz Stranke za BiH je tokom rasprave o ekspozeu premijera istakao da od formiranja FBiH nije viđen ovaj stepen nepovjerenja među partnerima koji čine parlamentarnu većinu.

"Zabava je trajala dva mjeseca i igrali se nacionalnog izjašnjavanja. Vrlo je teško očekivati rezultate s obzirom na pokazano nepovjerenje", rekao je Halilović.

Mahir Nurkanović iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ upitao je Novalića da li će reforma tržišta rada značiti i ukidanje kategorije rada na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić je, između ostalog, istakao da ne vjeruje da će ova vlast raditi u interesu građana FBiH, ukoliko se bude provodilo ono što je Novalić predložio u ekspozeu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je, nakon polaganja zakletve članova nove Vlade FBiH, dao pauzu od jedan čas, poslije koje bi trebalo do počne vanredna sjednica ovog doma o budžetu FBiH za ovu godinu. (Srna)

Savjet ministara BiH

Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući

Igor Crnadak (PDP), ministar spoljnih poslova

Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova

Semiha Borovac (SDA), ministar za ljudska prava i izbjeglice

Vjekoslav Bevanda (HDZ), ministar finansija i trezora

Marina Pendeš (HDZ), ministar odbrane

Josip Grubeša (HDZ), ministar pravde

Mirko Šarović (SDS), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Dragan Mektić (SDS), ministar bezbjednosti

Slavko Matanović (DF), ministar prometa i komunikacija

Vlada FBiH

Fadil Novalić (SDA), premijer

Jelka Miličević (HDZ), ministar finansija

Mato Jozić (HDZ), ministar pravosuđa

Aljoša Čampara (SDA), ministar unutrašnjih poslova

Denis Lasić (HDZ), ministar prometa i veza

Vjekoslav Mandić (HDZ), ministar zdravstva

Šemsudina Dedić (SDA), ministar poljoprivrede

Zora Dujmović (HDZ), ministar kulture i sporta

Aleksandar Remetić (DF), ministar trgovine

Salko Bukarević (SDA), ministar branitelja

Edin Ramić (SDA), ministar izbjeglih i raseljenih osoba

Milan Mandilović (DF), ministar za rad i socijalnu politiku

Amir Zukić (SDA), ministar obrta i preduzetništva

Elvira Dilberović (SDA), ministar obrazovanja

Reuf Bajrović (DF), ministar energetike

Snježana Soldat (DF), ministar turizma i okoliša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije