BiH

Kondor ubijen na kućnom pragu

Kondor ubijen na kućnom pragu
Kondor ubijen na kućnom pragu

BIJELJINA Duško Kondor (60), jedan od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava RS i profesor sociologije u Tehničkoj školi, ubijen je u četvrtak oko 22.30 u svom stanu u centru Bijeljine, dok je njegova kćerka Nina (21) ranjena.

Policija je juče, kako saznajemo, uhapsila Jasmina Barakovića (25) iz Bijeljine, koji je, kako se sumnja, kroz metalna vrata stana Kondorovih u Zmaj Jovinoj ulici rafalnom paljbom iz vatrenog oružja ubio Kondora, a ranio njegovu kćerku. Nakon Barakovića uhapšen je i Ljubiša Vidaček (22) takođe iz Bijeljine.

Komšije tvrde da Baraković nije bio sam u stubištu, već sa još jednim licem, dok ih je treći čekao u autu.

Kako saznajemo od prijatelja porodice Kondor, oni su već duže vrijeme imali problema s Barakovićem, koji je uznemiravao Ninu, u koju je navodno bio zaljubljen.

Zbog svega toga, porodica Kondor zatražila je pomoć bijeljinske policije, koju je o Barakovićevom uznemiravanju i prijetnjama obavijestila još prije godinu dana.

U bijeljinskom CJB potvrdili su da je zbog ubistva profesora Kondora i ranjavanja njegove kćerke u Bijeljini uhapšen J.B.

Nina Kondor prevezena je u bijeljinsku bolnicu `Sveti Vračevi`, gdje joj je ukazana medicinska pomoć i nalazi se van životne opasnosti. Smještena je na Odjeljenju hirurgije i ljekari kažu da je djevojka u velikom psihičkom šoku i oko nje je policijsko obezbjeđenje.

Komšije, rodbina i mnoge bijeljinske generacije kojima je profesor Kondor predavao su u šoku. Šokiran i zaprepašten je sav komšiluk porodice Kondor u bijeljinskoj Zmaj Jovinoj ulici, a naročito stanari ulaza gdje je živio, koji su i juče obezbjeđivali pripadnici CJB Bijeljina.

Jedna od komšinica, koja stanuje na istom spratu gdje i Kondorovi, odmarala se sa svojom porodicom kada se začula pucnjava.

`Odmarali smo i gledali televiziju. Iznenadilo nas je pucanje. Bilo je strašno to doživjeti. Prvobitno nismo smjeli izaći iz stana, jer nismo znali šta se dešava. Onda smo kroz prozor vidjeli da dolaze policajci, vatrogasci i hitna pomoć. Znali smo da se dogodilo nešto strašno`, kaže ova vidno uznemirena žena.

Ona kaže da je kad je izašla na stubište ugledala izrešetana vrata stana komšije, a po podu su bile čaure metaka.

U toku noći vrata su zamijenjena drugim kako bi se stan mogao zaključati. Juče u stanu nikoga nije bilo. Komšije kažu da su Vedrana, supruga Duška Kondora, i njihova mlađa kćerka otišle kod rodbine.

U bijeljinskoj Vatrogasnoj jedinici potvrđeno je da su u četvrtak naveče izvršili tehničku intervenciju – uklanjanje vrata brusilicom u ovoj zgradi kako bi se ušlo u stan gdje se dogodila pucnjava.

Jedan od bliskih prijatelja porodice Kondor kaže da je pokojni Duško Kondor u četvrtak bio dva puta u policiji, gdje je davao izjavu zbog uznemiravanja od strane Barakovića.

`Te prijetnje, od strane bijeljinskih mafijaša, trajale su već godinu dana. Policija je znala o čemu se radi. Duško je bio dva puta u policiji u četvrtak, od čega jedan put dva puna sata. Da je policija reagovala na vrijeme, možda se tragedija ne bi dogodila`, kaže on.

Baraković nekoliko puta osuđivan

Prema policijskom dosijeu, osumnjičeni Jasmin Baraković do sada je nekoliko puta osuđivan i izdržavao je kazne zatvora.

U istom dosijeu se navodi da je Baraković, rođen 20. februara 1982. godine u Bijeljini gdje je i nastanjen, najčešće dovođen u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti auto-kriminala, te da se druži sa kriminalcima i nasilnim licima. Baraković je, kako saznajemo, bio i narkoman.

Osuđivanje ubistva

Kristijan Švarc-Šiling, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, osudio je juče ubistvo Duška Kondora, aktiviste za ljudska prava iz Bijeljine.

Švarc-Šiling izrazio je saučešće porodici i prijateljima Kondora.

Upravni odbor PEN Centra BiH zahtijeva odlučnu akciju pravosudnih i policijskih organa RS i BiH kako bi što prije bili otkriveni i kažnjeni počinioci ubistva Kondora, člana Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

PEN Centar smatra da je ubistvo Kondora napad na slobodu govora i sve pozitivne tekovine demokratskog dijaloga u krhkom bh. poslijeratnom društvu.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da je tragična smrt Duška Kondora, koja je `izazvana nemogućnošću da se uspostavi normalan tok života u Bijeljini, direktna posljedica činjenice da je lokalna policija ignorisala uporne pokušaje članova Odbora da ukažu na torturu kojoj je Kondor bio izložen gotovo dvije godine`.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije