BiH

Konkretnim mjerama braniti interese Srpske

Konkretnim mjerama braniti interese Srpske
Konkretnim mjerama braniti interese Srpske

BANJALUKA - Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će energično i konkretnim mjerama da odbrani interese Republike i njenih građana, te da će prioriteti u njenom radu biti jačanje privrede Srpske, odbrana njene dejtonske pozicije i poboljšanje imidža u svijetu.

"Ovo vrijeme, više nego ikada dosad, zahtijeva inventivnost, kreativnost, refleks. I hrabrost. Napravljen je plan. Potrebno je preduzimati mjere koje imaju ciljani i mjerljiv efekat, bilo da je riječ o davanjima, podsticajima, reformi poslovnog ambijenta i rasterećenju privrede, kreiranju programa za zapošljavanje ili borbi protiv kriminala i korupcije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za beogradske "Večernje novosti" istakla da će nova vlada ići na ubrzano provođenje mjera, radiće timski i sa mnogo aktivnosti na terenu.

Govoreći o razvojnom programu Srpske u ovoj godini, Cvijanovićeva je navela da će biti nastavljeni započeti projekti, kao što su izgradnja auto-puteva, sistema odbrane od poplava, komunalne infrastrukture u opštinama širom Republike, energetski projekti, a paralelno sa tim fokus će biti i na zajedničkom projektu Srpske i Srbije - "Podrinje".

"Jedan od projekata od prvorazrednog značaja je i izgradnja kraka gasovoda žJužni tokž kroz Srpsku, a određene aktivnosti treba provesti u ovoj godini. Podrška zapošljavanju biće ključna, a ona se mora očitovati kroz dobro osmišljene programe", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je smanjenje plata u Srpskoj bila jedna od najtežih odluka Vlade koja je u ostavci, ali da je cilj te Vlade bio, kao što će to biti cilj i nove koja će uskoro biti formirana, vraćanje plata na pređašnji nivo čim se steknu uslovi.

Cvijanovićeva je istakla da će Srpska jačanjem sopstvenih institucija, očuvanjem ustavnih nadležnosti i liderskom pozicijom u procesu evropskih integracija jačati dalju poziciju unutar BiH.

"Srpska već odavno funkcioniše kao jedini stabilan i funkcionalan nivo vlasti u BiH. Iako su opozicija i pojedini mediji to nastojali predstaviti kao krizu vlasti, mi, čak, i Vladu mijenjamo na način da sve funkcioniše, uz održanje svih funkcija, bez potresa, bez i najmanjeg zastoja u radu. Što se tiče centralizacije, smatram da se funkcionalnost i stabilnost BiH može obezbijediti jedino kontraprocesom, a to znači potpunom decentralizacijom", dodala je Cvijanovićeva.

Komentarišući preglomaznu administrativnu strukturu na nivou BiH, Cvijanovićeva je istakla da bi bilo previše naivno vjerovati da je takav sistem održiv dugoročan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije