BiH

Koraćeva i Komšić minirali ulazak u MAP

Koraćeva i Komšić minirali ulazak u MAP
Koraćeva i Komšić minirali ulazak u MAP

SARAJEVO, BANJALUKA - Lidija Korać, imenovani ambasador BiH u Misiji NATO-a i Belgiji, iz porodičnih razloga odustala je od ambasadorskog mjesta, potvrđeno je u petak "Nezavisnim" iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

S obzirom na to da je Nikoli Radovanoviću mandat ambasadora istekao u avgustu prošle godine i na činjenicu da će za sprovođenje procedure izbora novog ambasadora biti potrebno još najmanje pola godine, BiH prijeti diplomatski skandal jer više od godinu dana neće imati ambasadora na ovako važnoj funkciji. Alarmantno je i s obzirom na činjenicu da je ova godina ključna za ulazak BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Đorđe Latinović, savjetnik za informisanje u Radmanovićevom kabinetu, kaže da u Kabinetu predsjedavajućeg žale što je došlo do toga, ali i da imaju razumijevanje za razloge koje je navela Koraćeva.

"Žao nam je da je došlo do ove situacije za koju Predsjedništvo BiH ili barem dio članova Predsjedništva nije znao u trenutku kada je bila imenovana. Nažalost, ovim je nanesena šteta ugledu gospođe Korać, ali i ugledu BiH u svijetu", naglašava Latinović.

Radovanović pojašnjava da u ovoj situaciji kada nema ambasadora najstariji u rangu obavlja dužnost otpravnika poslova. On smatra da nije dobra praksa da BiH u ovako važnoj misiji toliko vremena nema ambasadora.

"NATO je političko-vojni savez, koji je sada u jednoj vrlo ozbiljnoj misiji u Avganistanu, a mi smo dio te misije. U međuvremenu smo imali i samit NATO-a i važne reforme koje su se desile. Imamo čitav niz jakih razloga da budemo prisutni na odgovarajućem nivou i ovo što se dešava sigurno nije dobro", ocijenio je Radovanović.

Iako su navedeni razlozi ostavke lične prirode, saznajemo da su najvjerovatnije pravi razlozi želja Koraćeve da skine pritisak sa Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji ju je predložio na ovu funkciju, te zabrana koju joj je izrekao CIK s obzirom na to da joj ionako ne bi bilo dozvoljeno da preuzme dužnost.

Takođe, naš izvor iz bh. institucije koji je upućen u pomenuti slučaj nam je rekao da je odgovornost na Komšiću jer je propustio da obavijesti druga dva člana Predsjedništva da je protiv Koraćeve na snazi zabrana.

"Ili je Komšić to znao, ali je obmanuo druga dva člana Predsjedništva, ili je Koraćeva obmanula njega ako on nije znao. Odgovornost je na njoj i na onom ko ju je imenovao, odnosno na Komšiću", rekao je naš sagovornik.

Kako smo saznali od dobro obaviještenog izvora, jedan od kandidata za nasljednika Koraćeve je i Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova BiH, koji "ima naklonost SDP-a, iako je on kao ambasador imenovan ispred SBiH".  Međutim, to će u sadašnjem odnosu snaga biti teško izvodljivo zbog nacionalnog ključa.

U petak smo više puta pokušavali stupiti u telefonski kontakt s Koraćevom, Irenom Jelisić, portparolom Komšića, drugim članovima Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva, ministrom Alkalajom, ali u tome nismo uspjeli.

Zabrana i kazna

Kao što su "Nezavisne novine" ranije objavili, Lidija Koraća je prilikom imenovanja prećutala da je od 22. oktobra 2009. godine za nju na snazi zabrana kandidovanja na bilo koju funkciju izabranog funkcionera na period od četiri godine, čime je obmanula Predsjedništvo BiH.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije, kazala je u petak da je Koraćevoj CIK zabranu izrekao jer se nalazila u sukobu interesa.

"CIK je utvrdio da je Lidija Korać decembra 2008. godine obavljala funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Centar, a od 29. januara dužnost vijećnika u Vijeću grada Sarajeva, te da je istovremeno obavljala funkciju ovlaštenog lica u 'Oslobođenju', gdje je sklapala ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta", pojasnila je Pirićeva.

Osim ovoga, Koraćevoj je izrečena i novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije