BiH

Košarac: Nova većina krši zakon

Košarac: Nova većina krši zakon
Košarac: Nova većina krši zakon

SARAJEVO - Staša Košarac, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upozorio je danas u Sarajevu da uspostavljena parlamentarna većina krši Zakon o Vijeću ministara BiH jer nije ispoštovan rok od 35 dana za imenovanje Vijeća od potvrđivanja predsjedavajućeg Denisa Zvizdića iz SDA.

Predstavnički dom 11. februara potvrdio je za predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA), a novo vijeće ministara još nije izabrano, te je Košarac dodao da se zbog kršenja te zakonske obaveze dovodi u pitanje legalnost Zvizdića za predsjedavajućeg.

Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća minsitara BiH, objasnio je da je Zakon o Vijeću ministara propisao rok od 35 dana za imenovanje saziva Vijeća od dana kada se imenuje predsjedavajući, međutim nije definirao sankcije za kršenje tih rokova.

"Istina je da su protekli svi zakonski rokovi za formiranje Vijeća ministara BiH, ali i ranije su kršeni rokovi kada je bilo u pitanju imenovanje samog mandatara, a ti rokovi kršeni su i na drugim nivoima vlasti", podsjetio je Kutleša.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH (SDA), najavio je juče da će predložiti sazivanje hitne sjednice tog doma čim odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH bude dostavljena. Odbacio je tvrdnje predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Staše Košarca koji tvrdi da će imenovano Vijeće ministara BiH biti nezakonito jer nije ispoštovan rok od 35 dana. 

"Rok neće biti ispoštovan, ali Vijeće ministara BiH neće biti nezakonito. Naime, radi se o instruktivnom, a ne prekluzivnom roku", rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju sukob interesa, Zvizdić je već prošao, tvrdi Džaferović, proceduru provjere u CIK-u, provjere ministara prema Zakonu o Vijeću ministara također vrši CIK, a ne parlamentarna komisija koja je tek sada imenovana, pojasnio je Džaferović.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, ocijenio je neodgovornom činjenicu da više od pet mjeseci od oktobarskih općih izbora parlamentarna većina nije uspjela formirati državnu i federalnu vlast.

"Čak i ako se vlast formira, nakon izvjesnog vremena te koalicije će se teško održati jer su suprotstavljene jedna drugoj, a interesi su toliko snažni da će biti teško da funkcioniraju", smatra Đonlagić.

Borjana Krišto, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma BiH iz HDZ BiH, negirala je tvrdnju Staše Košarca da bi sad bilo potrebno predložiti novog mandatara za sastav Vijeća ministara pošto je prošao rok od 35 dana.

Pojasnila je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  predložio sastav svog kabineta, a prijedloge za ministre i zamjenike ministara provjerava Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralna izborna komisija (CIK).

Dodala je da Komisija za utvrđivanje sukoba interesa može razmatrati sukob interesa naknadno i u toku trajanja mandata dodajući da svaki dužnosnik treba čuvati javnu funkciju i kada god Komisija donese odluku o tome, ona će biti u skladu sa zakonom.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH (SDS), naglasio je da je očekivao da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije nekoliko mjeseci, za što su i postojali uvjeti, ali da je evidentno da je vezivanje Vijeća za imenovanje federalne vlade iskomplikovalo cijelu stvar. Izrazio je očekivanja da će Vijeće ministara biti formirano u skladu s Ustavom i važećim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije