BiH

Košarac: Sarajevo vodi politiku zataškavanja

Košarac: Sarajevo vodi politiku zataškavanja
Košarac: Sarajevo vodi politiku zataškavanja

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da Sarajevo i institucije vlasti i pravosuđa u tom gradu vode politiku zataškavanja, prikrivanja i nekažnjavanja zločina, čime duboko vrijeđaju porodice žrtava i uništavaju bilo kakve ozbiljne napore da se uspostavi trajno pomirenje i povjerenje između naroda u BiH.

Košarac je izjavio Srni da porodice žrtava zločina, osim nepravde, najviše boli i činjenica da ni nakon dvije decenije nemaju informaciju gdje su tijela njihovih najmilijih, koja zaslužuju smiraj i dostojanstvenu sahranu.

"Političko Sarajevo treba da odgovori na pitanje gdje je skoro četiri stotine nestalih i ubijenih sarajevskih Srba. Na to pitanje treba da odgovore Amor Mašović i brojni drugi likovi iz politike, vojske i policije koji su bili ili su još u službi najjače i najbrojnije bošnjačke političke stranke u Sarajevu. Pozivam ih da to učine i da na taj način obezbijede kakvu takvu budućnost ove zemlje", rekao je Košarac Srni povodom obilježavanja Dana nestalih sarajevsko–romanijske regije.

On je pozvao vodeće bošnjačke političare i, kako je rekao, neke od moćnih predstavnika međunarodne zajednice da prestanu da utiču na rad pravosudnih institucija koje na taj način potkopavaju i urušavaju.

"Porodice žrtava neće prestati da traže pravdu i kaznu za zločince. Uvijek će biti neko ko će posvjedočiti da je Sarajevo grad srpskih stratišta i logora smrti. Uvijek će biti svjedoka za zločin u Velikom parku, za ubistvo srpskog svata, za Dobrovoljačku, za 'Viktor Bubanj', Centralni zatvor i Kazane, za Pofaliće, Hrasno, Alipašino, Dobrinju i druga mjesta srpskog stradanja", poručio je Košarac.

On je dodao da se nepravda koju svakodnevno demonstriraju Tužilaštvo i Sud BiH više ne da trpjeti, o čemu svjedoči sve glasnije nezadovoljstvo koje iskazuju domaći kontrolori tih institucija, ali i međunarodni zvaničnici.

"Nerad i pristrasnost tužilaca za ratne zločine, guranje slučajeva pod tepih, zataškavanje, zastrašivanje i ucjenjivanje svjedoka, očigledan politički uticaj i skandalozne presude za dokazana masovna ubistva koje izazivaju ogorčenje žrtava - rezultati su Tužilaštva i Suda BiH kad je riječ o zločinima nad Srbima. I onda nas stranci kritikuju zato što nećemo da sjedimo na sjednicama parlamenta kojim predsjedava Šefik Džaferović! Strašno!", ocijenio je Košarac.

On je najavio da će predstavnici institucija Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama dogovoriti nove metode institucionalne borbe protiv ovakvog stanja u pravosuđu BiH.

"Moramo se okupiti protiv nepravde i zla u tim institucijama i zajedno ponuditi odgovore na ovu nepodnošljivu i neodrživu situaciju u pravosudnim institucijama u Sarajevu", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije