BiH

Košarac: Tužilaštvo BiH iritira emocije

Košarac: Tužilaštvo BiH iritira emocije
Košarac: Tužilaštvo BiH iritira emocije

ISTOČNO SARAJEVO - U BiH je ključno pronaći nestale i procesuirati sve koji su činili ratni zločin, i to uraditi jednako, transparentno, uz jedinstvenu primjenu pravnih propisa, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, na obilježavanju Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Košarac je ukazao da problema ima mnogo, jer Tužilaštvo BiH, pod patronatom dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih interesa u BiH, i dalje provodi nepravdu nad srpskim stanovništvom, iritira i vrijeđa emocije porodica nestalih, ubijenih i nastradalih u proteklom ratu. 

On je rekao da je činjenica da Tužilaštvo BiH različito pristupa određenim predmetima ratnog zločina i zataškava one koji se odnose na procesuiranje ratnog zločina nad srpskim stanovništvom što je, kako je istakao, vidljivo. 

Košarac je naveo da već duži vremenski period u Tužilaštvu BiH stoje mnogi predmeti - od predmeta Atifa Dudakovića, "Tuzlanske kolone", "Dobrovoljačke" i niz drugih, i neobjašnjivo je da nijedan nije okončan i još niko nije procesuiran. 

Prema njegovim riječima, da je Tužilaštvo BiH kamen spoticanja vidljivo je i u slučaju "Šefik DŽaferović".

"Kada vidimo kakav je odnos Tužilaštva prema brojnim pitanjima procesuiranja ratnog zločina nad Srbima potpuno je jasan i stav Kluba poslanika SNSD-a da ne želimo da prisustvujemo sjednicama kojima predsjedava DŽaferović", naglašava Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će biti pronađen metod kako zajednički pristupiti na nivou institucija BiH kada je riječ o radu Tužilaštva, da se promjenom određenih propisa to pitanje stavi na dnevni red i obezbijedi univerzalan pristup u procesuiranju počinilaca svih ratnih zločina počinjenih u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije