BiH

Kradu kamione za bh. kompanije

Kradu kamione za bh. kompanije
Kradu kamione za bh. kompanije

BEČ, LJUBLJANA - Organizovana balkanska mafijaška grupa krade kamione i teške građevinske mašine u Austriji i prodaje ih građevinskim firmama na crnom tržištu u BiH, pišu austrijski mediji.

Iako se vjerovalo da je grupa ugašena, najnoviji slučaj krađe kamiona s ugrađenom dizalicom noću proteklog utorka na srijedu iz jedne građevinske firme u Frajštricu na Dravi vrijednog 30.000 evra pokazuje da je grupa i dalje aktivna.

Navode da je saradnjom austrijske i slovenačke policije kamion pronađen na parkiralištu u Ljubljani i vraćen vlasniku.

Kako piše austrijski "Kleine Zeitung", istražioci vjeruju da je i ovaj kamion bio namijenjen za crno tržište u BiH.

Mediji pišu da je šest članova bande poznato policiji, a da je na čelu bande Hrvat, koji je u zadnjem trenutku izbjegao hapšenje.

Kako navode, istražioci takođe vjeruju da se u okolini Ljubljane nalazi tajno skladište gdje odvoze kradene kamione. Na toj lokaciji su, kako navode, balkanski lopovi preuređivali ukradene mašine i kamione, nakon čega su ih s lažnim dokumentima vozili u BiH i tamo prodavali. Osim prekucavanja serijskih brojeva i lažiranja dokumenata, vozila su ponovo lakirana, a dio ih je rastavljan, kako bi bili prodavani u rezervne dijelove.

Pišu da je do sada najteža neriješena krađa iz maja prošle godine, kada je u Maria Zalu ukraden kamion sa dizalicom vrijedan 150.000 evra, a i za to vozilo se vjeruje da se sada nalazi u nekoj građevinskoj firmi iz BiH.

Oni pišu da se radi o vrlo dobro organizovanoj grupi "profesionalnih" provalnika, koji su u stanju da se noću ušunjaju u krug neke firme, provale u vozilo i neprimjetno ga izvezu, a nakon toga nastupa specijalista za falsifikovanje dokumenata, a tu su i dobro obučeni automehaničari, lakireri i limari koji obrađuju vozilo.

U Tužilaštvu BiH ističu da su im ovi slučajevi poznati i da je prije nekoliko mjeseci podignuta optužnica zbog krađa ili uzimanja na lizing građevinskih mašina iz nekoliko evropskih zemalja u 2011. godini.

"Optužnica se odnosi na 27 pravnih i fizičkih osoba, kojima su na teret stavljena krivična djela u vezi s nezakonitim uvozom oko 60 građevinskih mašina u BiH", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je naveo, akcija je nosila kodni naziv "Carina", a odnosila se na hapšenje oko 60 zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH u vezi sa suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala.

Ratko Kovačević, portparol UIO, ističe da se može desiti da je neko u BiH vozilo uvezao na osnovu lažnih dokumenata.

"U momentu kada ulazi i uvozi, ako je ispunjen uslov za carinjenje, on će biti carinjen, a ako bi dodatnim istražnim radnjama iz drugih država bilo utvrđeno da je neko od lica iz BiH uvezlo ukradeno vozilo, onda se može postupati na osnovu toga", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije