BiH

Krčmar: Sarajevo i ICMP uveličavaju broj muslimanskih žrtava

Krčmar: Sarajevo i ICMP uveličavaju broj muslimanskih žrtava
Krčmar: Sarajevo i ICMP uveličavaju broj muslimanskih žrtava

BEOGRAD/HAG - Svjedok Goran Krčmar je rekao na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da vlasti u Sarajevu i Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ uveličavaju broj muslimanskih žrtava širom BiH, uključujući i Srebrenicu.

On je rekao da Tužilaštvo BiH i ICMP vrše "opasne manipulacije", pri čemu naknadno pronađene dijelove tijela i kosti, već sahranjenih tijela, proglašavaju posebnim slučajevima i sahranjuju kao čitavu osobu, pod N.N. inicijalima, bez identifikacije, prenijeli su beogradski mediji. 

Prema njegovim riječima, veliki broj tih "slučajeva" dobija status N. N. tijela i sahranjuju se tamo gdje su ekshumirani, kao na primjer u Srebrenici, pa se na takav način pokriva broj bezimenih nestalih sa N.N. tijelima, što je "savršena manipulacija".

Navodeći da je procjena Tužilaštva BiH i ICMP-a da ima 7.000 takvih slučajeva, Krčmar je upozorio da broj stvarnih tijela u mrtvačnicama ne bi mogao preći 2.500.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija "gdje piše da je jedan `slučaj` jedno tijelo", Krčmar je rekao da se "ne navodi nigdje da je jedna vreća jedna osoba", ali da to proističe iz naredbe sarajevskog tužilaštva da budu pokopane kao N.N. osobe.

Krčmar je rekao da je takvo "uveličavanje" broja muslimanskih žrtava u Srebrenici potvrdila analiza Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, čiji je član. 

On je naveo da do sada nikada nije objavljen spisak nestalih muslimana, bez kojeg je besmisleno obavljati popis tijela pronađenih žrtava. 

Tokom Krčmarovog svjedočenja, odbrana je u sudnici pustila šokantne snimke mudžahedina koji su ratovali u sastavu takozvane Armije BiH, na kojima se vide odsječene glave i unakažena tijela srpskih žrtava.

Prikazan je i snimak posjete predsjednika ratnog predsjedništva BiH Alije Izetbegovića logoru brigade "El mudžahid" u selu Gostovići, kod Maglaja.

Krčmar je na jednom snimku identifikovao komandanta te brigade, Abu Hamzu koji je potvrdio da su mudžahedini bili jedinica takozvane Armije BiH i da ih je Izetbegović, kao vrhovni komandant, posjetio.

On je rekao da je u sukobima na Ozrenu, na jesen 1995. godina jedinica "El mudžahid" zarobila 180 Srba i da je "samo osam ljudi preživjelo".

Pripadnici te brigade, kako je rekao, bila su "i djeca od 16 godina", koja su se, takođe, vidjela na snimcima.

Sudija Ori upozorio je odbranu da za proces protiv generala Mladića to nije relevantna tema, tim prije što tužioci ne osporavaju da je zločina bilo na svim zaraćenim stranama i da su neke od njih počinili mudžahedini.

Zastupnici optužbe će svjedoka Krčmara unakrsno ispitivati u ponedeljak, 2. marta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije