BiH

Kreso: Pooštriti principe rada sudija

Kreso: Pooštriti principe rada sudija
Kreso: Pooštriti principe rada sudija

SARAJEVO - Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je danas da hapšenje sudije Apelacionog odjeljenja Suda BiH Azre Miletić predstavlja priliku da se otvori široka rasprava o korupciji u pravosuđu BiH i poručila da sada moraju biti pooštreni principi rada sudija, ali i u svim regulatornim agencijama, jer je povjerenje građana na najnižem nivou.

"Imamo obavezu izaći pred javnost u trenutku kada je povjerenje u pravosuđe u cjelini poljuljano i dovedeno u pitanje, naročito, kada je među licima koja se dovode u vezu sa izvrenjem krivičnih djela nalazi i sudija Suda BiH", rekla je Kreso na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Ona je istakla da je jučerašnje hapšenje Miletićeve vidno uzdrmalo sve u Sudu BiH, kao i građane BiH koji već odavno sumnjaju u pravosuđe. 

"Smatram da je moja odgovornost kao predsjednika Suda BiH da zaštitim integritet ove institucije, kao i svih sudija u ovom teškom momentu, kada će njihov rad zbog novonastale situacije da se nađe pod posebnom lupom javnosti", rekla je Kreso.

Uvažavajući jedno od osnovnih pravila krivičnog postupka - pretpostavku nevinosti - ona nije željela da ulazi u pojednisti konkretnog slučaja, jer će to biti predmet daljeg krivičnog postupka. 

"Ovaj slučaj je izraz našeg opredjeljenja za opštu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala od čijih pojava, nažalost, nije imuna nijedna institucija, profesija ili društvo kao cjelina. Dužnost mi je da u prvi plan stavim dokazani integritet ove institucije, profesionalni i stručni status kao i hrabrost sudija koje sude u predmetima pred Sudom BiH", rekla je ona. 

Kreso je naglasila da je upravo u Sudu BiH, odnosno, posredstvom njegovih sudija bilo moguće provođenje istrage koju je iniciralo Tužilaštvo protiv Miletićeve, što je i znak spremnosti ove pravosudne instituicje da se svaka i najmanja sumnja u integritet pojedinaca koji rade u pravosuđu detaljno ispita i utvrdi da li je osnovana.

"Pažnja mora biti pooštrena za sve, da se radi u skladu sa zakonom i kodeksom. Ovaj naš potez je dokaz naše snage i jedino borba protiv nezdravih struktura unutar naših institucija može omogućiti da njeni zdravi elementi u Sudu nesmetano funkcionišu", poručila je Kreso. 

Kreso je pozvala Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ da iskoristi ovaj trenutak i pokaže opredijeljenost ka unapređenju integriteta pravosuđa na način da uskladi interne pravilnike i etičke kodekse, kao i da inicira potrebne zakonodavne izmjene. 

"Povjerenje građana ne može se vratiti podastiranjem statističkih podataka i izvještajima kojima smo zasuti u posljednje vrijeme, već samo korjenitim reformama koji posebno uključuju način izbora nosilaca pravosudnih funkcija", rekla je ona.

Kreso je napomenula da se prilikom imenovanja sudija posebno mora voditi računa da, osim najviših stručnih, oni posjeduju i moralne kvalitete. 

Ona je apelovala na građane BiH da podrže aktivnosti policijskih i pravosudnih institucija koje se bore protiv korupcije i drugih vrsta kriminala. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li se, eventualno, osim slučaja sudije Miletić, vodi istraga protiv bilo kojeg drugog sudije, Kreso je rekla da ne raspolaže informacijama da je bilo ko u ovom trenutku umiješan u neke koruptivne aktivnosti. 

 

Kreso je odbacila kao insinuacije tvrdnju da lišavanje slobode Miletećeve predstavlja pokušaj uklanjanja sudije koji je striktno primjenjivao Krivični zakon SFRJ kod presuđivanja u slučajevima ratnih zločina, napominjući da od VSTS-a očekuje da po službenoj dužnosti budu donesene odgovarajuće odluke o njenoj suspenziji. 

Kada je riječ o vraćanju povjerenja građana u rad Suda BiH i u pravosuđe u cjelini, Kreso je istakla da se to može učiniti samo odlukama sudija koje su bazirane na zakonu i dokazima. 

Prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Sipe uhapsili su sinoć sudiju u Apelacionom odjeljenju Suda BiH Azru Miletić, te lica protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH Ramu Brkića i Senada Šabića. 

Miletićeva se sumnjiči za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona kao sudija, a Brkić i Šabić za davanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Pripadnici Sipe su u okviru ove akcije kodnog naziva "Čekić" na području Sarajeva pretresli objekte na tri lokacije, radi pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije