BiH

Krsmanović isključen iz Socijalističke partije

Krsmanović isključen iz Socijalističke partije
Krsmanović isključen iz Socijalističke partije

BANJALUKA - Zdravko Krsmanović, bivši potpredsjednik Socijalističke partije i kandidat za predsjednika te stranke na 5. kongresu, juče je odlukom Glavnog odbora SP isključen iz članstva te stranke zbog destruktivnog djelovanja unutar partije, potvrdio je Saša Čudić, novoizabrani predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije.

"Krsmanović je isključen iz stranke zbog iznošenja stavova putem medija, prije, ali i poslije održavanja kongresa, koji su u suprotnosti s politikom i programom SP", rekao je Čudić.

Petar Đokić, predsjednik SP, istakao je da je takva odluka uslijedila jer je Krsmanović prekršio Statut stranke, nanošenjem štete autoritetu i ugledu partije, te zalaganjem za stavove koji nisu potvrđeni u organima partije.

"Prekršeni su osnovni programski principi, na kojima je nastao program SP. Kršeni su duži vremenski period, a nastavljeni su i poslije kongresa djelovanjem na formiranju nove partije i pokušajem da se razbije jedinstvo partije u opštinskim odborima", rekao je Đokić.

Krsmanović, protivkandidat Petra Đokića na posljednjim izborima za predsjednika partije, komentarišući odluku Glavnog odbora rekao je da je iznenađen odlukom GO, s obzirom na to da je na proteklim izborima za predsjednika stranke dobio 43 odsto glasova.

"Mislim da je ovo kraj partije i sunovrat demokratije u Socijalističkoj partiji. Ja sam čovjek promjena i želim radikalne promjene u RS i BiH i sigurno ću naći način i organizacioni oblik da politiku koju zastupam sprovedem u djelo na izborima naredne godine u oktobru", rekao je Krsmanović, koji nije htio precizirati u kojem organizacionom obliku će dalje politički djelovati.

Na sjednici Glavnog odbora Socijalističke partije, izabrano je i novo rukovodstvo partije. Za potpredsjednike SP izabrani su Slobodan Mrdić iz Trebinja, Milovan Čerek iz Bosanskog Broda i Živko Marjanac iz Banjaluke. Za izvršnog sekretara izabran je Slobodan Protić iz Laktaša.

Đokić je potvrdio da su za članove Izvršnog odbora izabrani Slobodan Protić, Milenko Savanović, Risto Marić, Živan Delić, Predrag Tomić i Momčilo Vukotić, dodajući da je iz izborne jedinice koja pokriva područje FBiH, za člana Izvršnog odbora izabran Ratko Dubajić.

Đokić je dodao da će ubuduće Izvršni odbor biti dopunjen i predsjednikom Savjeta mladih socijalista i predsjednikom Savjeta žena.

Tokom jučerašnje sjednice, kako je istakao Đokić, otklonjene su dileme oko tvrdnji da nisu svi članovi Izborne komisije potpisali zapisnik sa glasanja na 5. kongresu stranke, na kojem je izabran za predsjednika.

"Odluke kongresa su definitivne i konačne i moraju se provoditi", istakao je Đokić dodajući da sve tvrdnje iznesene u javnosti o postojanju nepravilnosti tokom izbora, nisu bile tačne.

Svi protivkandidati za predsjednika partije, kako je rekao, imali su svoga supervizora pored članova Izborne komisije, koji su imali zadatak da nadgledaju kompletan proces izbora.

"Sva tri supervizora, pa i onaj koga je predložio Krsmanović, potpisali su zapisnik. Ništa nije bilo sporno, osim što su četiri člana Izborne komisije, koje je direktno predlagao Krsmanović, nezadovoljni, vjerovatno zbog toga što on nije izabran za predsjednika, pa su pod uticajem njegovog stava odbili da potpišu zapisnik, koji su ostala tri člana potpisala", rekao je Đokić.

On je potvrdio da je Opštinski odbor u Bileći istupio iz partije, te da će u četvrtak biti provedena nova vanredna izborna konferencija u Bileći gdje će biti izabran novi opštinski odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije