BiH

Krunić: Nije momenat za raspravu o Zupcu

Krunić: Nije momenat za raspravu o Zupcu
Krunić: Nije momenat za raspravu o Zupcu

SARAJEVO - Većina članova Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH smatra da u ovom momentu ne bi bilo ispravno raspravljati o direktoru Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Goranu Zupcu, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak, rekao je predsjedavajući Odbora Žiko Krunić.

Navodeći da na današnjoj sjednici Nezavisnog odbora u Sarajevu nije bilo dovoljno glasova za utvrđivanje dnevnog reda, Krunić je novinarima rekao da stav jednog dijela članova Odbora da je vrijeme za pokretanje prijedloga za suspenziju Zupca opterećuje rad ovog parlamentarnog tijela.

Krunić kaže da većina članova Nezavisnog odbora, uključujući i njega, smatra da u ovom momentu ne bi bilo ispravno i racionalno razmatrati ovo pitanje, s obzirom da se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Zupca.

"Postupak je u najosjetljivijoj fazi, vrši se saslušanje svjedoka, tako da bi bilo kakva odluka Nezavisnog odbora mogla ličiti na nekakvo prejudiciranje, eventualno uticaj na svjedoke koji još nisu saslušani", istakao je Krunić.

On je rekao da Nezavisni odbor smatra da bi bilo vrlo rizično i moguće kontraproduktivno u ovom momentu, prije odluke jedino nadležnog organa a to je Sud, da Odbor svojom odlukom na bilo koji način nanese štetu tom postupku.

U slučaju Zupca, konstatovao je Krunić, radi se o osjetljivim pitanjima i preduzimanje bilo kog koraka moglo bi nanijeti štetu sudskom postupku.

Krunić je dodao da se uskoro očekuje sazivanje nove sjednice Nezavisnog odbora.

Pitanje direktora Sipe nije bilo u prijedlogu dnevnog reda današnje sjednice Nezavisnog odbora.

Sud BiH vodi proces protiv Zupca, koji je optužen da tokom februarskih demonstracija u Sarajevu nije angažovao specijalnu jedinicu Sipe i spriječio paljenje zgrade Predsjedništva BiH. 

Nezavisni odbor u junu je zatražio od nadležnih institucija dokumentaciju o protestima 7. februara u Sarajevu, kako bi mogao donijeti zaključak u vezi sa tim događajima.

O pristiglim informacijama Odbor je trebalo da raspravlja na sjednici krajem septembra, ali ona nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije