BiH

Kurc: Posjeta Balkanu u znaku izbjegličke krize

Kurc: Posjeta Balkanu u znaku izbjegličke krize
Kurc: Posjeta Balkanu u znaku izbjegličke krize

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc otputovao je večeras za Sarajevo, gdje će započeti višednevnu balkansku turneju, tokom koje će sutra poslije podne doputovati u Beogradu.

"Krećem u intenzivnu nedjelju tokom koje ću posjetiti svih šest zapadnobalkanskih zemalja“, istakao je šef austrijske diplomatije u video-poruci postavljenoj na Fejsbuku pred polijetanje iz Beča. Kurc je najavio da će, tokom balkanske turneje, glavna tema biti aktuelna izbjeglička kriza, a da je cilj Austrije da ne čeka na Grčku, već da pronađe rješenje sa Makedonijom da se izbjeglice zaustave na makedonsko-grčkoj granici.

To, prema njegovim riječima, neće poštedeti Austriju da preduzme i svoje nacionalne mjere u smanjenju talasa izbjeglica.

Kurc je podvukao da će u razgovorima koje će voditi sa zvaničnicima svih šest država zapadnog Balkana biti riječi i o podršci u približavanju EU, kao i sprovođenju reformi, piše Tanjug.

Pored toga, najavio je on, razgovaraće i sa austrijskim privrednicima koji su aktivni u tim zemljama u cilju obezbjeđivanja radnih mjesta, kao u tim državama, tako i Austriji. 

Posjeta regionu koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje jasan je znak da Austrija pridaje veliku važnost čitavom regionu i njegovom približavanju EU kao i da želi da podstakne konkretne akcione planove za saradnju sa svakom zemljom, rečeno je u ambasadi.

Turneju po Zapadnom Balkanu austrijski ministar počinje u Sarajevu gdje će u ponedjeljak inaugurisati austrijsko-bosansku godinu kulture i potpisati sporazum o privredno-tehnološkoj saradnji.

U ponedjeljak i utorak Kurc će u Beogradu, osim susreta sa Vučićem i Dačićem, sa predsjednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom učestvovati na sastanku austrijskih i srpskih preduzetnika, a biće potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti dualnog obrazovanja.

U srijedu, Kurc će u Podgorici potpisati sporazum o saradnji u oblasti kulture, a istog dana u Tirani memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak će u glavnom gradu Albanije biti održan skup povodom projekta austrijske agencije za razvoj ADA za boje korišćenje podsticajnih sredstava EU.

Kurc zatim putuje u Prištinu gdje će u četvrtak posjetiti poljoprivrednu školu izgradjenu sredstvima ADA i posjetiti austrijske pripadnike Kfora.

Turneju po regionu Kurc završava u petak u Skoplju de će se sresti sa svojim kolegom, šefom diplomatije Nikolom Poposkim, a jedna od važnih tema biće i migrantska kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije