BiH

Lagumdžija: Laž da sam oduzeo diplomatski pasoš Aliji Izetbegoviću

Lagumdžija: Laž da sam oduzeo diplomatski pasoš Aliji Izetbegoviću
Lagumdžija: Laž da sam oduzeo diplomatski pasoš Aliji Izetbegoviću

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija demantovao je navode iz teksta objavljenog danas u "Dnevnom avazu" pod naslovom: "Lagumdžija oduzeo diplomatski pasoš Aliji, a urgentno ga je izdao vladiki Kačavendi", saopšteno je iz Ministarstva spoljnjih poslova BiH.

Lagumdžija podsjeća da je Alija Izetbegović u oktobru 2000, a ne negdje u proljeće 2001. kako se navodi u tekstu, podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U to vrijeme na snazi je, ponavlja Lagumdžija, bio Pravilnik o izdavanju diplomatskih pasoša iz 1998, koji je donio tadašnji ministar spoljnjih poslova BiH Jadranko Prlić (HDZ) zajedno sa svojim zamjenicima Huseinom Živaljem (SDA) i Draganom Božanićem (SDS).

U članu 5. Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, jasno je, između ostalog, navedeno da se "diplomatski pasoš izdaje funkcionerima državnih organa i organizacija, kao i drugim ličnostima određenim u listi 'A', te funkcionerima državnih organa i organizacija, kao i drugim ličnostima određenim u listi 'B' kada službenu putuju u inostranstvo".

Sastavni dio Pravilnika su lista "A" i lista "B" iz kojih je jasno vidljivo da bivši članovi Predsjedništva BiH nemaju pravo na diplomatski pasoš, dok su to pravo imali i imaju vjerski poglavari.

U članu 12. istog Pravilnika regulisano je da je "nosilac prava na pasoš, kome prestane svojstvo na osnovu koga je stekao pravo na taj pasoš, dužan da u roku od 15 dana od dana prestanka svojstva vrati pasoš podnosiocu zahtjeva".

Podnosilac zahtjeva dužan je da u roku od 7 dana isti vrati Ministarstvu.

Odredbama Pravilnika iz 1998. ministar spoljnjih poslova BiH nije imao diskreciono pravo da dodjeljuje diplomatski pasoš bilo kome. U periodu od formiranja Savjeta ministara pa do 2003. svaki ministar je imao po dva zamjenika iz različitih naroda i svaki dokument, pa tako npr. i rješenja o imenovanjima ljudi, pravilnici i rješenja o izdavanju diplomatskih pasoša su morali biti potpisani od strane ministra i njegova dva zamjenika.

Kako stoji u saopštenju, dio navoda u tekstu da je Lagumdžija odbio zahtjev SDA za izdavanje diplomatskog pasoša Aliji Izetbegoviću demantovao je Ibrahim Đikić, tadašnji pomoćnik ministra spoljnjih poslova BiH.

Što se tiče izdavanja pasoša vladiki Kačavendi, u Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša iz 1998. jasno je navedeno da pravo na diplomatski pasoš imaju poglavari vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Osim čelnih ljudi vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini (reisu-l-ulema IZ BiH, kardinal vrhbosanski, mitropolit dabrobosanski i poglavar Jevrejske zajednice u BiH), pravo na diplomatski pasoš imali su njihovi zamjenici, odnosno, vjerski velikodostojnici iz sve četiri konfesije u BiH, koje su određivali na osnovu pravila Međureligijskog vijeća i vjerskih zajednica ponaosob.

"I prije, tokom i nakon moga dolaska na mjesto ministra spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine diplomatske pasoše po ovom osnovu su imali resiu-l-ulema IZ BiH dr. Mustafa ef. Cerić, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, mitropolit dabrobosanski Nikolaj, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, naibu reis IZ BiH Ismet ef. Spahić, pomoćni vrhbosanski nadbiskup Pero Sudar, vladika Vasilije Kačavenda", navodi Lagumdžija.

Ministar spoljnjih poslova BiH nije se tada, a to ne radi ni danas, miješao u rad i odluke vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koju osobu će odrediti da zamjenjuje vjerskog poglavara u njihovim autonomnim međunarodnim kontaktima.

Lagumdžija naglašava kako je vladika Kačavenda kontinuirano imao diplomatski pasoš BiH, a da mu je posljednji potpisao bivši ministar spoljnjih poslova BiH Sven Alkalaj.

Na kraju najavljuje da će pred nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine pokrenuti sudski postupak protiv autora teksta i redakcije "Dnevnog avaza" zbog objavljivanja lažnih i zlonamjernih informacija i dezinformiranja javnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnjih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije