BiH

Lagumdžija: Nova opstrukcija evropskog puta BiH

Lagumdžija: Nova opstrukcija evropskog puta BiH
Lagumdžija: Nova opstrukcija evropskog puta BiH

SARAJEVO - Nakon odluke ministara iz SNSD-a i HDZ-a BiH, na današnjoj tematskoj sjednici Savjeta ministara BiH koja je bila posvećena evropskim integracijama, da se odgodi sedmi plenarni sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, planiranog za 29. april, još jednom smo svjedoci otvorene opstrukcije evropskog puta BiH, upozorio je u izjavi za Anadolu Agency (AA), zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

"Ministri iz SNSD-a i HDZ-a BiH nisu usvojili ni sastav bh. delegacije za ovaj sastanak, niti materijal kojeg je za sastanak pripremila Direkcija za evropske integracije BiH, insistirali i na kraju nas preglasali, da se sastanak odgodi. Kao ljudi i kao ministri iz SDP BiH, ogorčeni smo ovakvom odlukom, jer smo se zalagali da bh. delegacija ide na taj sastanak naročito imajući u vidu zaključke Savjeta za spoljnu politiku EU u kojima se podržava proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije", naveo je Lagumdžija.

Ko je za nastavak, a ko opstruira evropski put

Imajuću u vidu da su na dnevnom redu sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu trebale biti razmatrane vrlo bitne reforme, odnosno, nacrti zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, nacrt zakona o sudovima BiH, te Strategija reforme sektora pravde 2014.-2018, upozorio je Lagumdžija, sastanak u Briselu nije se smio odgoditi.

"Suštinski nije bilo primjedbi na materijal koji je pripremljen od  DEI-a BiH. Problematiziran je sastav delegacije, između ostalog, insistirajući da članovi bh. delegacije budu šef predstavništva Republike Srpske u Bruxellesu i pravni savjetnik RS, inače, Amerikanac, kao i neidentifikovani predstavnici kantona", naglasio je Lagumdžija.

Iako postoji dogovor da entiteti mogu svoje stavove o ovim pitanjima dostaviti direktno Delegaciji Evropske komisije i Venecijanskoj komisiji sa čijim predstavnicima se trebao održati, sastanak je, ističe Lagumdžija, otkazan, a ministri iz SDP BiH preglasani. Time je, cijeni, EU poslana jasna poruka ko je u Bosni i Hercegovini za nastavak evropskog puta BiH, a ko ga opstruira.

"Na samoj sjednici sam obavijestio kolege o prijedlogu koji sam već danas i dostavio članovima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da se što hitnije održi tematska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će se razmatrati zaključci Vijeća za vanjsku politiku EU od 14. aprila te definirati konkretne aktivnosti u cilju realizacije zaključaka, kako bi BiH imala aktivan odnos", zaključio je Lagumdžija.

Sporna "prethodna pitanja"

Naveo je kako se iskreno nada da će kolege ministri do te sjednice preispitati svoj odnos spram evropskog puta BiH  i prestati sa opstrukcijama kao što je to danas bio slučaj.

Naime, Savjet ministara BiH je na današnjoj sjednici raspravljalo o Informaciji Direkcije za europske integracije o održavanju sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu – tematski sastanak, 29. aprila u Briselu.

Savjet  ministara BiH je, kako je saopšteno, većinom glasova donijelo zaključak kojim se od Brisela  traži odgađanje tematskog sastanka za održavanja sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. april, dok Vijeće ministara BiH ne riješi prethodna pitanja nužna za održavanje sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije