BiH

Latić: Cerićev uspjeh bio bi poguban za BiH

Latić: Cerićev uspjeh bio bi poguban za BiH
Latić: Cerićev uspjeh bio bi poguban za BiH

SARAJEVO - Politički angažman bivšeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića nije naivna i benigna politička priča, niti su njegovi motivi i ambicije bezazleni, upozorava bošnjački publicista Nedžad Latić.

On ocjenjuje da bi Cerićeva pobjeda u trci za bošnjačog člana Predsjedništva BiH mogla imati "vrlo pogubne političke posljedice".

"Cerićev uspjeh imao bi katastrofalne političke posljedice za Bošnjake i pogubne za BiH, jer se Bošnjaci nikad nisu 'oprali' hipoteke islamizacije BiH kakvu je zagovarao Alija Izetbegović. Ulazak klerika u Predsjedništvo BiH definitivno bi Bošnjake sveo na vjersku grupu i razvlastio ih nacionalnih i političkih premisa za evropske integracije", navodi Latić za Srnu.

On tvrdi da bi Cerić, kao bivši reis, svojom kandidaturom "minirao" Bošnjacima tranzicijski put prema sekularnom i liberalno-demokratskom društvu u BiH.

Latić napominje da postoje dva motiva Cerićevog političkog angažmana.

"Prvi, banalni motiv, jeste personalni animozitet Cerića prema Bakiru Izetbegoviću. Taj animozitet tinja već nekoliko godina, a krila su ga obojica, da bi kulminirao kada je Izetbegović u sudskom sporu svjedočio protiv Cerića, a u korist Irfana Ajanovića", navodi Latić.

Cerić je tužio Ajanovića za klevetu zbog pisma kog su objavili mediji, a u kome je Ajanović tvrdio da je Cerić kriminalac i da je kao tadašnji reis podržavao kriminalce, kakvim je smatrao Fahrudina Radončića.

Drugi motiv, prema Latiću, mnogo ozbiljniji i ubjedljiviji, jeste bitka za uticaj islamskog svijeta na Bošnjake, odnosno muslimane na Balkanu.

"Pošto Cerića ne podržava islamska inteligencija /ulema/ u BiH, pa se i sam reis Husein Kavazović javno distancirao od njega osudivši njegovu kandidaturu, ostao mu je samo muftija Muamer Zukorlić", naglašava bošnjački analitičar.

Latić vjeruje da Cerić i Zukorlić imaju podršku arapskog svijeta, a kao primjer navodi da su oni jedini članovi Rabite /internacionalna islamska organizacija/ sa Balkana, dok reis Kavazović, a posebno SDA i Bakir Izetbegović, uživaju veliku podršku Turske, odnosno Tajipa Erdoana.

"Sukob Cerića i Izetbegovića, koji će bar verbalno biti neminovan tokom izborna kampanje, može rezultirati najdubljom podjelom među Bošnjacima", zaključuje Latić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije